Audierile noului Guvern au durat numai 3 ore și jumătate. În alți ani țineau chiar și 2-3 zile
Klaus Iohannis l-a desemnat luni pe viitorul premier al României. Funcția va fi deținută tot de Marcel Ciolacu, care a conturat deja componența Guvernului său cu 16 ministere.
Toți viitorii miniştri au fost audiaţi în doar 3 ore şi jumătate fapt care a atras numeroase critici. În această seară noul guvern va trece și testul parlamentului la votul de învestitură.
Klaus Iohannis, Președintele României: „Faza negocierilor pentru noul Guvern s-a încheiat. Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat pe care am decis să îl accept. În Consecință, desemnez pentru poziția de prim-ministru al Guvernului României pe domnul Marcel Ciolacu”.
Marcel Ciolacu, Premierul Desemnat: „Mandatul încredințat astăzi mă onorează și mă obligă. Trăim vremuri complicate, dar eu cred că am învățat cu toții din greşelile trecutului.”
Așadar Marcel Ciolacu rămâne premier și are sarcina de a forma un nou Guvern.
Noul Executiv va fi compus din 16 ministere, cu două mai puțin, față de Guvernul precedent. Ministerul Digitalizării a fost comasat cu cel al Economiei, iar Ministerul Familiei cu Ministerul Muncii. Cele mai multe portofolii, 8, sunt la PSD. PNL dă noului Guvern șase miniștri iar UDMR, doi. Vicepremieri sunt acum Tanczos Barna de la UDMR, Marian Neacșu de la PSD și Cătălin Predoiu de la PNL.
Noul executiv are și miniştri noi. La Justiție - unul dintre cele mai importante ministere - a fost numit avocatul Radu Marinescu. I-a reprezentat în instanță în procesele de corupție pe Claudiu Manda și pe Lia Olguța Vasilescu, de la PSD, dar a fost și avocatul controversatului om de afaceri Alex Bodi.
Radu Marinescu, propunerea pentru Ministrul Justiției: „Am apărat foarte multe persoane, foarte multe cu notorietate publică. Orice cetățean are dreptul să fie apărat de către un avocat. Misiunea mea profesională, ca avocat de 30 de ani, este să apăr un cetățean care se află în fața justiției.”
Fost ambasador al României în Germania și în Austria, Emil Hurezeanu este ministru de externe din partea PNL. Acelaşi partid l-a propus la educaţie pe Daniel David - profesor și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și președinte al Asociației Psihologilor din România.
Opt miniștri își păstrează funcțiile și în noul guvern. Așadar, Sorin Grindeanu rămâne la Ministerul Transporturilor, Alexandru Rafila la Sănătate și Anghel Tîlvăr la Apărare. Și Cătălin Predoiu rămâne Ministru de Interne. Iar la agricultură este tot Florin Barbu, la Energie Sebastian Burduja, Mircea Fechet la Mediu și Simona Bucura Oprescu la Ministerul Muncii.
Finanțele sunt preluate de Tanczos Barna de la UDMR iar Marcel Boloș s-a mutat la Ministerul Fondurilor Europene.
Și Natalia Intotero a schimbat portofoliul devenind acum propunerea pentru Ministerul Culturii. Bogdan Ivan este noul ministru al Ministerului comasat al Digitalizării și Economiei. Iar Attila Cseke de la UDMR este propunerea pentru Dezvoltare.
Cei 16 miniștri au fost audiați de comisiile reunite din Parlament ca să primească avizul consultativ pentru numirea în funcție. Deși au fost audiați pe repede înainte, toți au trecut cu bine.
Audierile au durat numai 3 ore și jumătate. Asta în condițiile în care în alți ani țineau chiar și 2-3 zile. Opoziția a fost nemulțumită, deoarece politicienii aveau întrebări despre impozitarea muncii, de pildă, sau înghețarea pensiilor.
La audierea ministrului Justiției a participat și George Becali, de la AUR.
George Becali, Deputat AUR: „Va vota conștiința nu va fi vot politic”.
Reporter: Presa locală spune că a fost avocat al unui interlop.
Becali: Omul e avocat și avocatul apără de cine e plătit.”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a trecut la limită de audieri - cu 20 de voturi pentru și 16 împotrivă.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, marcel ciolacu, guvern, audieri,
Dată publicare:
23-12-2024 19:15