Antonescu: Subscriu la ideea ca sunt destule de clarificat in USL pentru a putea merge mai departe

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Satu Mare, ca subscrie la ideea liderului PSD Liviu Dragnea ca sunt destule lucruri de clarificat in interiorul USL pentru a putea merge mai departe.

"Subscriu la ideea ca sunt destule lucruri de clarificat in interiorul Uniunii pentru ca sa putem merge mai departe asa cum ne-am angajat in fata cetatenilor Romaniei care ne-au dat votul", a declarat Antonescu.

El a mentionat ca subiectul legat de legile electorale nu este cuprins in programul de guvernare, dar a existat o intelegere la nivelul USL pentru o discutie "despre pachetul de legi electorale".

Presedintele PNL a afirmat ca, de regula, initiativele majore trebuie discutate in conducerea partidului, motiv pentru care subiectul initiativei propuse de parlamentarii PNL a fost ridicat in sedinta BPN de saptamana trecuta.

Antonescu a mai spus ca sunt trei acte politice majore care au facut si fac efecte "neplacute" si in cazul carora nu a existat consultare la nivelul USL. Antonescu a precizat ca nu vrea sa le nominalizeze public, ci ii va transmite vicepremierului Liviu Dragnea personal.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta
Ponta: Nu stiu daca este constitutionala amnistia in administrativ pentru primarii incompatibili
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Liderul PNL a facut aceasta declaratie raspunzand unei intrebari referitoare la declaratiile lui Liviu Dragnea despre initiativa parlamentarilor PNL.

Antonescu a mai declarat ca sustine alegerea primarilor si a sefilor de CJ in două tururi

Presedintele PNL a spus ca este pentru reintroducerea sistemului de alegere in doua tururi de scrutin a primarilor, precizand insa ca sunt foarte multi primari ai PNL in functie care "nu indragesc foarte mult ideea asta".

Antonescu a sustinut ca i se pare normal sa existe doua tururi de scrutin la primari, deoarece in acest sistem s-ar asigura reprezentarea mai buna a vointei electorale, iar modificarea legii electorale in acest sens nu va insemna favorizarea unui partid sau altul.

In plus, liderul PNL s-a pronuntat impotriva revenirii la sistemul alegerii indirecte a sefilor de CJ de catre consilierii judeteni si a pledat pentru introducerea aceluiasi sistem de vot direct in doua tururi de la primari si in cazul presedintilor de CJ.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca PSD nu sustine initiativa PNL de modificare a legii administratiei locale si considera ca trebuie o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate cat mai rapid, daca se merge mai departe cu "acest USL".

Intrebat despre initiativa legislativa a PNL de modificare a legii administratiei publice locale astfel ca primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, precum si modificarea modului de alegere a presedintilor de consilii judetene, Dragnea a spus ca PSD nu sustine in niciun fel aceasta initiativa, care nu s-a discutat in USL.

"Poate sa fie o initiativa, noi nu o sustinem in niciun fel. O sa discutam in Parlament, din moment ce nu s-a discutat in USL cand s-a depus, discutam in Parlament si transam in Parlament. Nu putem continua asa, aceasta tara nu poate fi guvernata in acest mod. Un grup de parlamentari depune un proiect de modificare a unei legi importante. (...) Aceste lucruri trebuie transate foarte rapid. Suntem in stare sa mergem mai departe cu acest USL si sa urmarim obiectivele stabilite politic in programul USL pe care le-am prezentat in 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu buna credinta, bine, daca nu putem, trebuie sa hotaram, sa nu pacalim populatia", a spus Dragnea.

El a spus ca lucrurile trebuie lamurite "intr-o discutie foarte calma", care sa aiba loc cat mai curand.

Liviu Dragnea a aratat ca este vorba de onoare si nu mai vrea sa participe la o mare minciuna.

"E vorba de onoare, daca noi am castigat pe baza acestei increderi generate de aceste proiecte si noi nu le ducem la capat, avem in continuare o mare problema. (...) Chiar nu mai merge, dupa atatea cicluri electorale in care romanii au fost mintiti, eu nu mai vreau sa particip la o mare minciuna. Daca avem putere politica si onoarea sa ducem la capat ceea ce am hotarat impreuna, eu voi fi in continuare acelasi sustinator si soldat al USL, daca nu, nu", a adaugat Dragnea.

Parlamentarii PNL - 63 de senatori si deputati - propun, intr-o initiativa de modificare a legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru primari si la alegerea sefului Consiliului Judetean in mod indirect, de catre consilieri.

63 de senatori si deputati PNL au depus in 18 septembrie un proiect de modificare a legii administratiei publice locale, fiind operate o serie de modificari in ceea ce priveste alegerea primarilor si a sefilor consiliilor judetene.

Astfel, initiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, daca niciunul dintre candidati nu obtine 50% plus unu din voturi, dar si la sistemul alegerii presedintilor consiliilor judetene prin vot indirect de catre consilierii judeteni.

De asemenea, se introduce prevederea protrivit careia "alegerile pentru consilieri si pentru primari sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot".

Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, precum si revenirea la sistemul alegerii indirecte a sefilor de CJ au fost discutate in ultima sedinta a conducerii PNL, fiind luata decizia de a nu fi asumata de partid, dar subiectul sa fie discutat in USL, au precizat pentru MEDIAFAX surse din PNL.

In sedinta Biroului Permanent al PNL de vinerea trecuta, subiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si a sefilor de CJ in mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a initiat propunerea legislativa, conform surselor citate.

In urma discutiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativa sa nu fie asumata in numele PNL, iar initiativa sa fie ridicata in discutiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
"Nu mai vreau sa particip la o mare minciuna". Dragnea anunta ca PSD nu sustine initiativa PNL

Liviu Dragnea a declarat ca PSD nu sustine initiativa PNL de modificare a legii administratiei locale si considera ca trebuie o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate cat mai rapid, daca se merge mai departe cu "acest USL".

Ponta: Nu stiu daca este constitutionala amnistia in administrativ pentru primarii incompatibili
Ponta: Nu stiu daca este constitutionala amnistia in administrativ pentru primarii incompatibili

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu stie daca o amnistie in administrativ pentru primarii aflati in stare de incompatibilitate, asa cum a propus liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi constitutionala.

Crin Antonescu: Nu merg la Universitate sa discut cu manifestantii anti-Rosia Montana
Crin Antonescu: Nu merg la Universitate sa discut cu manifestantii anti-Rosia Montana

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca nu va merge in Piata Universitatii pentru a discuta cu manifestantii anti-Rosia Montana, mentionand ca dialogul cu acestia se poate face "institutional".

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.