"Nu mai vreau sa particip la o mare minciuna". Dragnea anunta ca PSD nu sustine initiativa PNL
Liviu Dragnea a declarat ca PSD nu sustine initiativa PNL de modificare a legii administratiei locale si considera ca trebuie o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate cat mai rapid, daca se merge mai departe cu "acest USL".
Intrebat despre initiativa legislativa a PNL de modificare a legii administratiei publice locale astfel ca primarii sa fie alesi in doua tururi de scrutin, precum si modificarea modului de alegere a presedintilor de consilii judetene, Dragnea a spus ca PSD nu sustine in niciun fel aceasta initiativa, care nu s-a discutat in USL.
"Poate sa fie o initiativa, noi nu o sustinem in niciun fel. O sa discutam in Parlament, din moment ce nu s-a discutat in USL cand s-a depus, discutam in Parlament si transam in Parlament. Nu putem continua asa, aceasta tara nu poate fi guvernata in acest mod. Un grup de parlamentari depune un proiect de modificare a unei legi importante. (...) Aceste lucruri trebuie transate foarte rapid. Suntem in stare sa mergem mai departe cu acest USL si sa urmarim obiectivele stabilite politic in programul USL pe care le-am prezentat in 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu buna credinta, bine, daca nu putem, trebuie sa hotaram, sa nu pacalim populatia", a spus Dragnea.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
El a spus ca lucrurile trebuie lamurite "intr-o discutie foarte calma", care sa aiba loc cat mai curand.
Liviu Dragnea a aratat ca este vorba de onoare si nu mai vrea sa participe la o mare minciuna.
"E vorba de onoare, daca noi am castigat pe baza acestei increderi generate de aceste proiecte si noi nu le ducem la capat, avem in continuare o mare problema. (...) Chiar nu mai merge, dupa atatea cicluri electorale in care romanii au fost mintiti, eu nu mai vreau sa particip la o mare minciuna. Daca avem putere politica si onoarea sa ducem la capat ceea ce am hotarat impreuna, eu voi fi in continuare acelasi sustinator si soldat al USL, daca nu, nu", a adaugat Dragnea.
Parlamentarii PNL - 63 de senatori si deputati - propun, intr-o initiativa de modificare a legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru primari si la alegerea sefului Consiliului Judetean in mod indirect, de catre consilieri.
63 de senatori si deputati PNL au depus in 18 septembrie un proiect de modificare a legii administratiei publice locale, fiind operate o serie de modificari in ceea ce priveste alegerea primarilor si a sefilor consiliilor judetene.
Astfel, initiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, daca niciunul dintre candidati nu obtine 50% plus unu din voturi, dar si la sistemul alegerii presedintilor consiliilor judetene prin vot indirect de catre consilierii judeteni.
De asemenea, se introduce prevederea protrivit careia "alegerile pentru consilieri si pentru primari sunt valabile, indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot".
Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, precum si revenirea la sistemul alegerii indirecte a sefilor de CJ au fost discutate in ultima sedinta a conducerii PNL, fiind luata decizia de a nu fi asumata de partid, dar subiectul sa fie discutat in USL, au precizat pentru MEDIAFAX surse din PNL.
In sedinta Biroului Permanent al PNL de vinerea trecuta, subiectul privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si a sefilor de CJ in mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a initiat propunerea legislativa, conform surselor citate.
In urma discutiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativa sa nu fie asumata in numele PNL, iar initiativa sa fie ridicata in discutiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.