Ambasada SUA: DNA are o importanta VITALA, numirile sa fie facute prin proceduri corecte
Ambasada SUA la Bucuresti precizeaza pentru MEDIAFAX ca Statele Unite impartasesc obiectivul Guvernului roman de asigurare a independentei justitiei, DNA fiind de o importanta vitala.
Ambasada Statelor Unite sustine ca numirile in functii in institutie sa fie facute prin proceduri corecte.
Misiunea diplomatica precizeaza ca este "esential" ca numirea inlocuitorilor procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, care au "o importanta cruciala", sa fie "rezultatul unor proceduri corecte si al consultarilor, astfel incat DNA sa continue sa fie condusa de procurorii cei mai competenti, curajosi, cu realizari remarcabile in lupta impotriva coruptiei".
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
"Indemnam toate partile implicate: procurorul sef al DNA, procurorul general, ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si Presedintia sa coopereze si sa se consulte in legatura cu acest subiect", se mai arata in raspunsul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care isi exprima "admiratia si aprecierea pentru activitatea excelenta" a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.
Totodata, Ambasada subliniaza ca SUA, in calitate de aliat NATO si partener apropiat, "impartasesc obiectivul Guvernului Romaniei de asigurare a independentei si a profesionalismului sistemului de justitie si lupta impotriva coruptiei", iar "Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este o institutie de o importanta vitala in aceste eforturi".
Reactia Ambasadei SUA survine dupa cea a ambasadorul Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, care a indemnat, joi, la abtinerea de la orice comentarii si interferente "in politicile Procuraturii Generale".
"Ar trebui cu totii sa ne abtinem de la orice fel de comentarii si in special de la interferente in politicile Procuraturii Generale", a precizat Matthijs van Bonzel, la solicitarea MEDIAFAX.
Ambasadorul olandez a punctat "rolul crucial al independentei Procuraturii" si a reamintit ca Romania si-a luat un angajament in a respecta aceasta independenta in cadrul MCV.
"Independenta si profesionalismul Procuraturii Generale sunt cruciale pentru punerea in aplicare a statului de drept, la care Romania s-a angajat in cadrul MCV, ca tara membra a Uniunii Europene si ca stat membru al Consiliului Europei. Independenta si profesionalismul pot evolua doar daca sunt respectate de noi toti", a subliniat van Bonzel.
In ultimele zile, premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au avut un schimb de replici, la distanta, declansate de schimbarea procurorului Lucian Papici si a adjunctului sau, Mariana Alexandru.
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a decis, miercuri, incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, sef al Sectiei I din DNA, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, in locul lor fiind delegati procurorii Iuliana Bendeac, ca sef de sectie, si Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ai Parchetului instantei supreme.
Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seara, la RTV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".
"Am mai vazut o chestie, cand veneam incoace...Nu stiu cine a fost demis. Papici, marele basist, morarist, macoveist (...) Propaganda asta a lui Macovei si toti macoveistii. Dom'le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele. Ce facem, il tinem si pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu? Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar, ca sefi de-astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca Basescu - a avut doua mandate, amandoua de trei ani, sase ani. Asa spune in lege, nu ai voie sa ai mai mult de doua mandate. I s-a terminat mandatul, sta si el procuror simplu, ca nu l-a nascut sef", a afirmat premierul.
"Cine, ce victima e Papici? (...) Si-a terminat omul dosarul (in cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate sa fie procuror simplu. Cum sa fie sef cand si-a terminat mandatul? Ce stam si plangem?", s-a intrebat, retoric, Ponta, precizand ca acesta va fi in continuare simplu procuror.
Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: "S-a terminat si dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul?".
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la B1, ca nu il mai "gireaza" pe premierul Victor Ponta pentru ca "a incalcat grav" pactul de coabitare si "s-a bagat cu bocancii in justitie".
"Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru ca a incalcat grav pactul si mai ales s-a bagat cu bocancii in justitie, de dragul lui Dragnea", a spus Basescu.
Totodata, presedintele Basescu a declarat, joi, ca se gandeste la ruperea pactului de coabitare.