Aliații PSD-PNL anunță candidatul comun la Primăria Capitalei cu 3 luni înainte de alegeri. Cine e în cărți: ”E o nebunie”
Liderii coaliției vor spune cine este candidatul pentru Primăria Capitalei abia la mijlocul lunii martie.
Până atunci, măsoară în sondaje de opinie șansele unor membri de partid care aspiră la funcție, dar și ale unor oameni de afaceri dispuși să intre în politică.
Cert este doar că actualul primar general, Nicușor Dan, a anunțat miercuri că rămâne independent și mai vrea un mandat. Acesta are susținerea partidelor de dreapta.
Pentru că între liberali și social-democrați au loc discuții aprinse și ca să evite nemulțumirile din ambele tabere, conducerea restrânsă a celor două forrmațiuni a decis să testeze în sondaje intenția de vot pentru liderii organizațiilor din capitală.
Și liberalul Sebastian Burduja, dar și social-democrata Gabriela Firea, au anunțat că vor să candideze. Pe lângă cei doi, vor fi măsurați din partea PNL doi oameni de afaceri cu notorietate, până acum apolitici, dispuși însă să se înscrie în PNL sau în PSD în schimbul susținerii la primărie.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Eu cred că o să avem un candidat comun”.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Fiecare dintre noi căutăm să găsim cea mai bună soluție astfel încât să avem certitudinea că intrăm în campanie cu un candidat care să câștige alegerile. Avem nevoie în politică de oameni care au performat în diverse domenii de activitate”.
Pe 15 martie ar trebui anunțat candidatul comun. De partea cealaltă, opoziția și-a clarificat din timp opțiunile. Partidul lui George Simion a anunțat că îl susține pe Mihai Enache, care a lucrat în mai multe primării de sector.
Unite în aceeași alianță, USR, PMP și Forța Dreptei vor face campanie pentru Nicușor Dan, pentru a doua oară candidat independent.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”În momentul de faţă, informal, am sprijinul mai multor partide de dreapta - USR, PMP, Forţa Dreptei, REPER. Sper ca decizia aceasta să fie oficializată”.
Alegerile locale, pe 9 iunie
Guvernul va adopta săptămâna viitoare și modificările legislative care permit organizarea alegerilor europarlamentare împreună cu cele locale.
Primarii și președinții de consilii județene vor fi aleși în data de 9 iunie, dar nu își vor putea prelua funcțiile până în septembrie, când expiră mandatele celor aflați deja în fruntea localităților.
Mai mult, conform legislației actuale, un primar în funcție nu poate candida pentru încă un mandat dacă vrea să schimbe partidul din care face parte.
Alfred Simonis, președinte interimar Camera Deputaților: ”E o nebunie, un nonsens. Faptul că guvernul vine cu devansarea termenului ne pune în situația de a fi obligați să găsim mecanisme prin care oamenii să aibă dreptul de a candida”.
De asemenea, coaliția de guvernare a decis ca, în ziua alegerilor, programul de vot să poată fi prelungit cu o oră sau chiar până la miezul nopții în secțiile aglomerate.
Tot majoritatea aflată la putere a hotărât ca data alegerilor prezidențiale să fie devansată, iar cele două tururi de scrutin să fie organizate pe 15, respectiv 29 septembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, candidatura, comuna, primaria capitalei,
Dată publicare:
28-02-2024 19:13