Stema Patriarhiei pe sticlele de vin de la privat. Preotii care le-au cumparat, investigati de Sinod
Cateva sute de sticle de vin au starnit un conflict in Biserica Ortodoxa Romana. Reprezentantii Patriarhiei au aflat ca Mitropolia Olteniei a vandut unor parohi un vin de impartasanie numit "Milostivire".
Licoarea - spun sefii Bisericii - nu era produsa, in viile proprii, ci de un furnizor privat, care a pus stema Patriarhiei pe eticheta. Preotii care au cumparat acest vin vor fi investigati, de Sfantul Sinod, iar firma este deja in proces cu Patriarhia.
"Milostivire - vin liturgic" e brandul sub care au patruns in beciurile Mitropoliei Olteniei sute de lazi de licoare aparent bisericeasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zeci de parinti ortodocsi din zona au venit la depozit sa cumpere vin pentru taina impartasaniei si au primit un pret special- 30-40 de lei.
Dupa cateva luni in care comertul s-a desfasurat tihnit din depozitele eparhiilor, Patriarhia a fost informata ca vinul respectiv nu provenea din via Bisericii. Adica era spart monopolul vanzarii de vin.
Sticlele, care purtau simbolurile oficiale ale Patriarhiei Romane, erau livrate de o societate privata. Aceeasi care vinde Milostivirea si online, cu 180 de lei, 700 de mililitri.
"Exista un vin liturgic care se produce numai de catre eparhiile Bisericii Ortodoxa Romane si care este oferit parohiilor si manastirilor contra cost. La proxima sedinta a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ierarhii acelor eparhii unde acest vin a fost oferit spre vanzare vor trebui sa dea explicatii", explica Constantin Stoica purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
Preotii care au crestinat prunci si au sters pacate folosind vinul neagreat de Patriarhie spun ca au fost naivi. S-au lasat inselati de eticheta si de girul Mitropoliei Olteniei. Purtatorul de cuvant al acesteia a refuzat sa comenteze, pe motiv ca este in timpul liber.
Conflictul spumos din sanul Bisericii va fi stins de interventia Sfantului Sinod. Apoi Patriarhia se va reorienta spre divergentele cu producatorul licorii. Exista o plangere penala din 2009, insa administratorii firmei au disparut de la aceasta adresa, unde este sediul social.
Altfel, episcopiile din tara scot mii de butoaie cu vin din via, pe care o au in proprietate. Ferma Arhiepiscopiei Tomisului se intinde pe 170 de hectare.
La Iasi, la Manastirea Cetatuia, din cele 25 de tone de licoare manastireasca ce se obtin intr-o toamna, nu mai ramane nici un litru pe alt an. Exista chiar si o crama pentru degustari.
Anual, din vanzarea de vin in conturile unei singure manastiri intra 200 de mii de lei.