Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 ar putea fi amânate. Proiect depus în Senat
Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 ar putea fi amânate pentru luna martie 2021.
Cel puţin asta îşi doreşte deputatul independent Adrian Dohotaru, care a depus şi un proiect de lege în acest sens. Parlamentarul susţine că o astfel de măsură ar reduce riscul de infectări.
Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie. Propunerea de lege a lui Dohotaru va fi susţinută de PSD în Parlament, au declarat surse social-democrate pentru News.ro.
În urmă cu câteva zile, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul stabileşte data alegerilor. Amânarea lor pentru la anul este dorită şi de reprezentanţii PSD.
Dîncu, despre posibilitatea amânării parlamentarelor
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a declarat că Guvernul ar fi trebuit să vină cu o strategiei privind posibilitatea amânării alegerilor şi să lanseze nişte scenarii în funcţie de numărul de cazuri de infectare pentru a transmite populaţiei dacă este posibil să fie organizate parlamentarele pe 6 decembrie.
„Şi pentru cei care se află la putere ar fi un avantaj să treacă o perioadă în care să îşi poată pune în practică marile politici şi marile proiecte, dacă există. Eu cred că atunci când vorbim despre avantaje facem mai mult speculaţii. Nu ştim ce va fi în această iarnă, cum va reacţiona populaţia, ce politici va face Guvernul în această perioadă. Deci mai degrabă cred că anticipăm, fără să avem argumente”, a explicat vineri Vasile Dîncu.
Chestionat dacă este timp să fie aprobat proiectului lui Dohotaru în Parlament, având în vedere că mai sunt doar 2 luni şi campania ar începe în luna noiembrie, Dîncu a răspuns: „Eu cred că este foarte puţin timp, după cum ştiu că sunt termenele în Constituţie pentru aceasta şi în legile electorale pentru acest lucru, aşa încât cred că ar trebui discutat acest lucru în procedură de urgenţă. Dacă tot există acest proiect, dacă există şi în opinia publică un curent pentru acest lucru, atunci va trebuie să ne punem la masa negocierilor cu celelalte partide şi să vedem dacă se poate face ceva. Pentru că trebuie făcut cu siguranţă rapid. Nu se poate discuta la infinit acest proiect”.
Întrebat dacă ar mai trebui amânate parlamentarele, dacă Executivul garantează că le poate organiza pe 6 decembrie în condiţii de siguranţă sanitară, Vasile Dîncu a replicat: „Ar trebui să vedem un pic evoluţia acestei pandemii şi ar trebui să îi întrebăm şi pe specialişti”.
„Eu nu spun că ar trebui amânate alegerile pur şi simplu pentru că vrem noi. Aşa cum v-am spus există şi argumente pro şi argumente contra, dar Guvernul ar trebui să se gândească foarte bine pentru că nu am văzut să aibă prognoze în care să spună, aşa cum a fost în această vară, cu începerea şcolii sau cu alte proiecte care trebuiau să fie făcute imediat – se spunea mereu «depinde». Nu există strategie. Ar trebui Guvernul să ne prezinte de exemplu trei scenarii pentru perioada decembrie, atunci când ar trebui să se întâmple alegerile şi să ne spună «dacă numărul de cazuri este de 2.500, 3.000 sau 4.000 pe zi, atunci nu putem să ţinem alegerile şi trebuie să le amânăm. Dacă rămâne la 1.500 sau este sub 1.000 facem altceva.». Aşa se procedează în toate ţările din Europa în ultima perioadă, se lucrează cu metoda scenariilor. La noi merge numai cu speranţă, ori speranţa guvernanţilor că este mai bine nu este o strategie. Întotdeauna speranţa folosită ca strategie duce la un eşec”, a completat social-democratul, potrivit News.ro.
Chestionat ce criterii trebuie să aibă o persoană ca să candideze pe lista PSD la parlamentare, Dîncu a precizat: „Sunt foarte multe criterii, sunt legate de competenţe, de compatibilitatea cu comisiile parlamentare, de transparenţă a activităţii lui, de integritate şi ceea ce îşi doreşte noul PSD, să spunem aşa, de la oamenii care îi va reprezenta în funcţii publice în viitor”.
Ludovic Orban: „Consecințe negative” dacă actualul Parlament își va prelungi activitatea
Vor fi „consecințe negative” la orice încercare de prelungire a legitimității actualului Parlament, a spus Ludovic Orban.
„Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră la data de 20 decembrie şi, ţinând cont de structura actualului Parlament, care este departe de a reflecta opţiunile actuale ale populaţiei, reflectă opţiunile din 2016 care nu mai au nicio legătură cu opţiunile de astăzi, actualul Parlament, cu cât îşi încetează mai repede mandatul, cu atât este mai bine pentru România. (...) Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative pentru România, pentru că actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realităţile economice şi la fel de înclinat să facă rău României", a declarat Orban.
Sursa: Stirile ProTv /News.ro, StirilePROTV
Etichete: romani, Parlamentul României, vot, alegeri parlamentare, alegeri PNL, alegeri PSD,
Dată publicare:
02-10-2020 15:00