Reactia PNL dupa ce contestatia privind alegerile locale intr-un singur tur a fost respinsa de Curtea de Apel Bucuresti
Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotararii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie intr-un singur tur de scrutin.
De asemenea, instanta a respins solicitarea PNL de sesizare a Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs, scrie Agerpres.
"Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 101 alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, ca inadmisibila. Respinge cererea in anularea HG nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016 ca neintemeiata. Cu drept de recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare, in ceea ce priveste solutia data cererii de sesizare a Curtii Constitutionale, respectiv in termen de 15 zile de la comunicare, in ceea ce priveste solutia data fondului cauzei, cererea de exercitare a caii de atac urmand a fi depusa la prezenta instanta, Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal", se arata in decizia instantei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In cadrul procesului desfasurat, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, un avocat care reprezinta PNL a solicitat ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala, in vederea discutarii exceptiei de neconstitutionalitate a art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 care prevede: "Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate". In opinia sa, acest articol are legatura cu HG 51/2016, care stipuleaza ca data desfasurarii alegerilor locale se stabileste in ziua de 5 iunie 2016.
In opinia PNL, HG 51/2016 se intemeiaza pe dispozitii legale care nu sunt constitutionale.De asemenea, reprezentantul PNL a cerut anularea HG 51/2016, sustinand ca acest act normativ favorizeaza primarii care sunt acum in functie si candideaza pentru nou mandat, deoarece acestia au cele mai mari sanse de a castiga alegerile daca se mentine prevederea privind un singur tur de scrutin.
Conform PNL, daca HG 51/2016 ramane in vigoare, atunci primarul care castiga alegerile va fi ales de catre de o minoritate dintre cetateni, intrucat el va primi mai putine voturi decat ceilalti candidati la un loc.De cealalta parte, reprezentanti ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne si Autoritatii Electorale Permanente au cerut judecatorilor sa respinga atat cererea de anulare a HG 51/2016, cat si solicitarea de sesizare a CCR, aratand ca PNL critica doar elemente pur administrative de natura electorala, iar sesizarea nu este suficient motivata.Pe 3 aprilie, copresedintele PNL Alina Gorghiu afirma ca inca spera in organizarea de alegeri locale in doua tururi. Potrivit acesteia, si in cazul unei decizii cu cateva zile inainte de data alegerilor (5 iunie), acestea se pot amana doua saptamani.
PNL va face recurs la ICCJ privind alegerea primarilor
PNL anunta ca in acest caz va folosi instrumentul recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie in termenul prevazut de lege. "Speram ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor in doua tururi de scrutin sa fie atins cat mai curand si sa ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societatii romanesti. Actuala norma, pe care o apreciem nedreapta, trebuie corectata cat mai curand de actualul Parlament sau in viitorul mandat legislativ", sustin liberalii intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, demersul PNL a vizat obtinerea unui raspuns clar din partea singurei institutii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constitutionala, cu privire la situatia permisa in acest moment de legea electorala. "Un primar poate obtine mandatul cu votul unei minoritati si sa-l exercite in pofida neincrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care si-au exprimat optiunea. Astfel, situatia in care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiaza de sprijinul a mai putin de jumatate plus unu dintre alegatorii care s-au prezentat la urne ridica semne de intrebare indreptatite asupra legitimitatii si reprezentativitatii acelui primar. Din acest punct de vedere, ne exprimam regretul cu privire la imposibilitatea de a obtine un raspuns indreptatit asupra constitutionalitatii ori a neconstitutionalitatii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie ramane o urma de indoiala justificata", se arata in comunicatul PNL.