ALEGERI LOCALE 2016. Liberalii au anuntat primele nume de candidati. Cum corespund cu "Decalogul de integritate" al PNL
Dupa social-democrati, si liberali au inceput sa prezinte public primii candidati pentru alegerile locale de anul acesta.
Biroul Politic National al PNL a validat luni 14 dintre propunerile de candidati ai formatiunii la functia de primar de municipiu resedinta de judet si trei nominalizari la presedintia unor consilii judetene, a anuntat co-presedintele liberalilor Vasile Blaga, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii.
Cei 14 candidati validati sunt: Mircea Hava - Alba Iulia, Gheorghe Falca - Arad, Dragos Luchian - Bacau, Stefan Boboc - Braila, Emil Boc - Cluj Napoca, Pavel Badea - Craiova, Petru Marginean - Deva, Nicusor Ciumacenco - Galati, Daniel Carjan - Drobeta Turnu Severin, Marius Bodea - Iasi, Andrei Volosevici - Ploiesti, Ioan Popa - Resita, Marius Balasa - Slatina, Nicolae Robu - Timisoara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pentru presedintia unor consilii judetene au fost validate urmatoarele candidaturi: Ionel Palar - Bacau, Alin Tise - Cluj, Eugen Parvulescu - Teleorman.
In decembrie, liderii liberali au anuntat ca oricine vrea sa candideze din partea PNL la locale sau la parlamentare in 2016 trebuie sa respecte „Decalogul integritatii” – adica 10 criterii, prezentate chiar de Alina Gorghiu. In primul rand, viitorii candidati nu trebuie sa fi fost ofiteri sau colaboratori ai fostei securitati, dar nici ai nomenclaturii comuniste. De asemenea, traseismul politic, nepotismul, contractele cu statul, incompatibilitatea si conflictul de interese sunt criterii de respingere a candidatilor. Cel mai important criteriu este cel legat de problemele cu legea penala. Nu doar persoanele condamnate definitiv, dar si cele pe numele carora a inceput urmarirea penala nu au ce cauta pe listele PNL, au promis atunci liderii partidului. De asemenea, nici plagiatul nu este acceptat.
Mircea Hava a fost cercetat in trecut de DNA intr-un intr-un dosar de coruptie privind transportul local din Alba-Iulia, dar in 2013 a fost scos de sub urmarirea penala. In octombrie 2015, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la primaria condusa de Hava, anchetand un contract pentru deratizare si dezinsectie.
Gheorghe Falca a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu privind o tranzactie imobiliara facuta in anul 2005. El a fost achitat definitiv de ICCJ in 2013.
Petru Marginean a fost, pana in 2014, membru al PUR, apoi al PC, membru in Biroul Politic. In trecut a fost si director la GRIVCO, compania infiintata de presedintele acestui partid, Dan Voiculescu.
Nicusor Ciumacenco a fost viceprimar independent la Galati dupa ce in 2012 si-a dat demisia din PSD. Anterior, a facut parte din PNTCD. ANI l-a acuzat de conflict de interese, sustinand ca ar fi votat, pe cand era viceprimar, o hotarare prin care se alocau bani unei fundatii la care era presedinte, dar Ciumacenco a atacat raportul inspectorilor de integritate la Curtea de Apel Galati si a castigat procesul.
Nicolae Robu a fost anchetat de Agentia Nationala de Integritate pentru ca intre 2008-2012 a ocupat simultan functiile de rector al Universitatii Politehnice din Timisoara si de senator in Parlament. ICCJ a anulat raportul ANI, printr-o sentinta definitiva.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: integritate, PNL, candidati, criterii, primari, alina gorghiu, alegeri locale, traseism, consiliu judetean,
Dată publicare:
18-01-2016 15:58