Adrian Nastase, trimis din nou in judecata pentru cumparaturile din China!
Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, precum si Irina Jianu au fost trimisi din nou in judecata pentru cumparaturile pe care le-au facut in perioada 2002-2004 din China.
Procurorii DNA au retrimis dosarul Nastase in instanta, ca urmare a faptului ca in martie 2009 Camera Deputatilor a avizat cercetarea fostului premier.
Potrivit DNA, in perioada 2002 – 2004, in calitate de prim-ministru "inculpatul Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853 ROL (aproximativ 630 000 euro la cursul de schimb din 2004)."
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
In replica, fostul premier, citat de Mediafax, sustine ca retrimiterea sa in judecata reprezinta de fapt "o noua tinta falsa", in conditiile in care guvernarea nu stie cum sa scoata economia din criza.
"In contextul actual, in care guvernarea nu stie cum sa scoata economia din criza si pe fondul negocierilor cu FMI, era evident nevoie de noi tinte false. Era firesc, chiar «in spiritul vremurilor», sa apara o noua evolutie in legatura cu dosarele fabricate in jurul numelui Adrian Nastase", a sustinut fostul premier.
Drept pentru care, Nastase respinge in mod categoric "acuzatiile mincinoase" formulate impotriva sa, in dosarul Zambaccian.
"...in instanta, sunt convins ca voi obtine un verdict favorabil. Inchei repetand ce am spus mereu despre acest dosar: este un dosar care a inceput politic, a avut miza si obiective politice si, iata, ajunge in instanta tot intr-un moment politic. Nu sunt vinovat de acuzatiile care mi se aduc si voi demonstra acest lucru in fata judecatorilor", conchide Nastase.
Conform procurorilor, Adrian si Daniela Nastase au cumparat din China materiale de constructii, produse electrocasnice si diverse obiecte de mobilier pentru utilarea celor doua case din Bucuresti (din strazile Zambaccian si Cristian Tell), precum si pentru celebra locuinta din localitatea Cornu.
Bunurile respective ar fi fost luate din diferite targuri, fie fara acte, fie pe baza unor documentele de vanzare emise pe numele lui Ioan Paun, care avea functie de consul la acea data.
Toate acestea au fost transportate si depozitate intr-un hotel dezafectat al Ambasadei Romaniei din China. Pentru a ascunde identitatea reala a beneficiarilor si pentru a crea impresia ca legislatia vamala este respectata, o parte din bunurile achizitionate au fost introduse in tara ca importuri efectuate de o societate comerciala. Conducerea acestei societati a fost fortata de Irina Jianu sa suporte cheltuieli de 3.683.683.943 ROL.
Aceasta suma reprezinta contravaloarea bunurilor cumparate din China de Adrian Nastase si Daniela Nastase, a cheltuielilor de transport si a taxelor vamale.
Tot in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie se mai arata ca in cursul lunii martie 2006, in timp ce avea functia de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a incercat sa scape de urmarirea penala: el l-a santajat pe consulul Ioan Paun ca da "in vileag" niste "fapte imaginare, compromitatoare pentru acesta. Si anume ca Paun ar lucra sub acoperire pentru anumite institutii. In felul acesta, spun procuorii DNA, Nastase incerca sa-l determina sa-si retraga declaratiile si sa nu predea anchetatorilor documentele doveditoare pe care le avea.
Mai trebuie precizat ca Adrian Nastase a fost initial trimis in judecata la data de 13 noiembrie 2006, insa doi ani mai tarziu Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea dosarului la DNA, deoarece s-a apreciat ca inculpatul beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru.
Cu toate acestea, potrivit interpretarii date de Curtea Constitutionala unor prevederi din Legea raspunderii ministeriale, procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor in functie trebuie extinsa si la nivelul fostilor ministri pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei lor.
Camera Deputatilor a adoptat Hotararea nr. 8 din data de 4 martie 2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Adrian Nastase pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: dna, camera deputatilor, Adrian Nastase, coruptie, procese,
Dată publicare:
05-05-2010 00:00