Adio ipostazelor compromițătoare. Proiectul de lege care stabilește închisoare pentru „imaginile intime”
Cei care se răzbună pe foștii sau actualii parteneri făcând publice pe rețelele sociale imagini intime cu aceștia, pot ajunge la închisoare.
Legea a fost votată, miercuri, de parlament. Până acum, astfel de gesturi nu erau pedepsite și zeci de persoane au căzut pradă unor răzbunări, fie au fost șantajate.
Din păcate, în ultimii zece ani, spun inițiatorii legii, numărul persoanelor care au avut de suferit din cauza acestor răzbunări s-a dublat.
Andreea Rusu, reprezentanta Centrului Filia: „Și femeile și bărbații pot cădea victime. Le afectează psihic și chiar și viața profesională. Este binevenită această amendare a Codului Penal, pentru că în pandemie, când am primit astfel de sesizări de la mai multe minore, noi am sesizat DIICOT și ei ne-au spus că nu au ce face, pentru că nu este prevăzută în lege această situație”.
Victimele, persoane care, inițial, aflate în relații consensuale, își dădeau acceptul pentru a fi filmate sau fotografiate în ipostaze intime, constatau, în urma separării de parteneri, că aceste materiale erau făcute publice pe rețele sociale. Pentru ca astfel de situații să fie prevenite și sancționate, aleșii au decis că: „divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime (a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate,) fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Mihai Badea, co-inițiator, deputat USR: „În prezent avem o infracțiune în Codul Penal care încriminează publicarea unor astfel de materiale foto și video , dar luate fără consimțământ, cum ar fi, de exemplu, de către paparazzi, dar nu aveam până astăzi o infracțiune care să pedepsească fapta celui care publica astfel de imagini, dar pe care le-a luat cu consimțământul persoanei la momentul în care era realizat. Acesta este elementul de noutate, se acoperă un vid legislativ”.
Tot mai multe țări au adoptat o legislație similară. Marea Britanie, Franța, Germania și Malta deja au luat măsuri, iar în SUA, 39 de state pedepsesc cyber-pornografia. La fel procedează și Canada, Israel și Japonia.