Deputații din Comisia juridică au adoptat proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu
Deputații din Comisia juridică au adoptat, marți, în unanimitate, proiectul de abrogare a legii recursului compensatoriu - lege prin care zeci de mii de puşcăriaşi au ieşit mai devreme de după gratii.
Urmează ca, cel mai probabil joi, acest proiect de lege să primească votul final, iar controversata măsură să fie anulată.
Recursul compensatoriu este o măsură introdusă de PSD, ALDE și UDMR și prevede eliberarea înainte de termen a deținuților din închisori pentru motive precum condițiile de detenție, este la un pas de a fi abrogat.
În timpul dezbaterilor, unul dintre promotorii acestei legii, deputatul PSD Florin Iordache, a încercat să explice că legea a fost necesară pentru ca România să nu fie condamnată la CEDO pentru condițiile proaste în care stau deținuții din România:
”Cred că ar fi corect să să spunem așa. În urma decizie pilot pe care CEDO a luat-o vizavi de România, România și-a asumat una din măsurile pe care trebuie să le ia, vizavi de cei 3 metri minim pe care trebuie să-i asigure pentru un deținut, pentru a nu fi condamnată. Pentru normele și tratatele internaționale la care suntem parte, a fost și acest proiect de lege. Acest proiect de lege a fost inițiat de Guvernul Cioloș, de doamna ministru Prună. Eu l-am preluat. Am considerat că una din măsurile care poate aduce conformitate cu tratatele și convențiile la care România este parte este și acest recurs compensatoriu.
Cred că s-a prezentat foarte greșit în spațiul public, pentru că, într-adevăr, cei care puteau beneficia de prevederile acestei legi reprezentau o vocație. Până să fie eliberat din penitenciar un condamnat, pe de o parte era comisia din penitenciar care îi dădea un aviz, după care instanța confirma. Deci, practic, eu mă așteptam de la actualul Guvern să vină mai degrabă cu o propunere de modificare și de îmbunătățire a proiectului, pentru că, în același timp, ar trebui să prezentăm la CEDO pașii structurali pe care i-am făcut potrivit angajamentelor asumate.
Fie că discutăm de construcția de noi spații în penitenciare, fie că discutăm de despăgubiri bănești pe care, la un moment dat, dacă nu reușim să implementăm ceva, vom fi obligați să le plătim. De aceea, întrearea era: nu credeți că era mai bine dacă veneam cu o măsură de îmbunătățire și modificare a legii? Pentru că eu cred că simpla abrogare, fără a pune nimic în loc, ne aduce în situația (...) nu cred că ne va pune în postura, ca țară, să spunem că am făcut ceva punctual.” - a spus Iordache.
În replică, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prezent la dezbaterile din cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că abrogarea acestei legi trebuie făcută cât mai repede.
”Potrivit datelor pe care le are Administrația Națională a Penitenciarelor, efectul cel mai sever al aplicării legii a fost dat de acea prevedere care în mod irațional extindea aplicarea legii, de la o cameră care avea condiții improprii la întreaga clădire în care se afla acea celulă, deși în restul clădirii condițiile erau decente. În acest fel s-au descris, practic, porțile inclusiv pentru persoane care erau deținute în condiții decente. Prin efectul legii, aici, practic, Administrația Națională a Penitenciarelor nu a avut ce face, decât să aplice o lege care din păcate a fost deficitar adoptată.
În ceea ce privește îmbunătățire în loc de abrogare, trebuie, de asemenea, să reamintesc că pe parcursul unui an de zile, în mod vehement de multe ori parlamentarii PNL și USR au cerut îmbunătățirea proiectului și numai în extremis, după ce, sistematic, s-a amânat sau s-a refuzat această discuțies-a ajuns la două propuneri legislative de abrogare a proiectului. În perspectivă, așa cum v-a informat și primul-ministru, domnul Orban, mă voi deplasa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să am discuții cu președintele Curții, cu alți judecători de la Curte ca să explic în principiu un fenomen care a apărut accelerat în ultimele luni în România: creșterea numărului de infracțiuni comise cu violență, cu mare îndrăzneală, inclusiv din partea unora care au beneficiat de prevederile acestei legi.” - a spus Predoiu.
Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că parlamentarii PSD vor vota fără ezitare abrogarea recursului compensatoriu.
"La propunerea PSD, acest proiect a fost înscris pe ordinea de zi. Fiecare parlamentar are dreptul să-şi spună punctul de vedere, însă suntem aici prezenţi şi susţinem abrogarea recursului compensatoriu. Vom vota pentru abrogarea recursului compensatoriu fără ezitare. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că aceste proiecte au fost prost scrise şi a determinat Ministerul Justiţiei să vină cu amendamente. (...) Suntem de acord că abrogarea recursului trebuie să fie de urgenţă, chiar dacă trebuie să plătim sancţiuni, preferăm acest lucru ca să nu mai moară oameni", a mai spus Simonis, potrivit Agerpres.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, duminică, faptul că Guvernul îşi va angaja răspunderea, în maximum două săptămâni, pentru abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament.
“Guvernul PNL are mandat în favoarea celor cinstiţi, nu a infractorilor! Ne punem mandatul la bătaie ca să apărăm oamenii cinstiţi puşi în pericol de fosta guvernare prin recursul compensatoriu. Abrogarea recursului compensatoriu este atât de importantă pentru noi, încât ne vom angaja răspunderea dacă nu va fi realizată prin modificarea legii de către Parlament”, a declarat duminică Raluca Turcan, la Sibiu, la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României
De la intrarea în vigoare a actului normativ, în urmă cu doi ani, în jur de 20.000 de infractori au fost eliberați mai devreme din închisori, iar câteva sute dintre ei au recidivat.
Sursa: Pro TV
Etichete: camera deputatilor, Parlament, Comisia juridică, legea recursului compensatoriu,
Dată publicare:
03-12-2019 12:26