Ioan Cupșa, posibil ministru al Justiției, a votat în 2017 legea recursului compensatoriu
Premierul desemnat Ludovic Orban își formează în aceste zile echipa noului Guvern cu care va ajunge în plenul celor două Camere ale Parlamentului, pentru a cere un vot de învestitură.
Orban a declarat marți seara într-o emisiune televizată că a fost definită o structură de 15 ministere și că se poate ajunge la maximum 16.
Potrivit Agerpres, el a fost întrebat cu privire la mai multe variante de miniştri, iar Orban a susţinut că deputatul jurist Ioan Cupşa are toate calităţile necesare să fie ministru al Justiţiei.
"Are toate calităţile necesare pentru a gira această funcţie. (...) Poate fi un candidat, dar nu vă voi da nume. În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public. (...)
Nu pot să dau numele persoanelor la care ne-am gândit şi pe care le evaluăm, pentru că nu vreau să fie puşi într-o situaţie neplăcută, să fie vehiculaţi şi apoi să nu fie ei", a spus premierul desemnat.
Cupșa este singurul deputat PNL care, potrivit stenogramei ședinței de plen din 9 mai 2017, a votat pentru adoptarea legii recursului compensatoriu
Întrebat de Libertatea de ce a votat acest proiect de lege, cu atât mai mult cu cât este membru în Comisia juridică şi ştia ce modificări au fost aduse proiectului, Ioan Cupșa a spus că ”a fost pur şi simplu o eroare, bănuiesc că am apăsat eu greşit.”
Discuţii privind abrogarea legii au avut loc în Parlament, însă până acum nu s-a luat nici o decizie. Reprezentanţii opoziţiei care au reuşit demiterea guvernului Dăncilă susţin acum ca legea recursului compensatoriu ar putea fi anulată în curând.
Potrivit statisticilor oficiale, după adoptarea recursului compensatoriu au fost eliberaţi înainte de termen peste 21.000 de deţinuţi din care peste 7.000 au comis infracţiuni cu violenţă.
Numărul celor care în ultimii 2 ani au ieşit mai devreme din închisori, din cauza condiţiilor improprii, dă fiori atât ca cifră absolută, dar mai ales din cauza gravităţii faptelor.
Din cei 7.000 de puşcăriaşi eliberaţi mai repede, peste 2.300 erau criminali, aproape 1.000 violatori şi peste 3.000 tâlhari. Asta ca să luăm în discuţie doar infracţiunile cele mai grave.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PNL, ludovic orban, Parlament, detinuti, legea recursului compensatoriu,
Dată publicare:
16-10-2019 09:43