Motiunea de cenzura a fost RESPINSA, cu doar 194 de voturi "pentru". Doi fosti ministri PNL nu au votat motiunea
Victor Ponta ramane in functie, la Palatul Victoria. Guvernul a supravietuit vineri motiunii de cenzura initiata de opozitie.
Liberalii au strans cu greu 194 de voturi, in conditiile in care ar fi avut nevoie de cel putin 278 pentru a-l lasa pe Victor Ponta fara fotoliul de premier. Desi fara emotii, sedinta de la Parlament nu a fost lipsita de scandal. Reprezentantii puterii si ai opozitiei si-au aruncat vorbe grele, ironizandu-se reciproc prin aluzii la eroi de desene animate, ori la personaje de-ale lui Caragiale.
Victor Ponta si colegii sai din Guvern nu au avut nicio spaima. Convins ca motiunea opozitiei este doar un exercitiu de imagine, prim-ministrul nici macar nu a stat in sala in momentul in care alesii PNL l-au acuzat ca a obstructionat dreptul la vot al romanilor de peste granite, la alegerile prezidentiale de anul trecut.
Alina Gorghiu, co-presedintele PNL: "Simt nevoia sa imi cer scuze, aici, la locul faptei. A fost o greseala ca PNL v-a sustinut sa ajungeti prim-ministru. N-am crezul ca un om tanar va ajunge sa fure dreptul la vot".
Seful Senatului, aliat cu Victor Ponta, i-a dat replica Alinei Gorghiu. Calin Popescu Tariceanu a acuzat-o ca a ajuns in fruntea PNL impusa practic de presedintele Klaus Iohannis.
Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului: "Mi-am adus aminte de ceva, o chestiune marunta. Este pentru prima data in istoria PNL cand partidul e condus de un presedinte numit, si nu ales".
Alina Gorghiu, co-presedintele PNL: "Sa stiti ca astazi as fi preferat un dialog cu inca prim ministrul in functie, nu cu berbecele PSD."
Ulterior a intervenit si premierul, care a comparat-o pe Alina Gorghiu cu Elena Udrea.
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "PNL a avut presedinti, oameni respectabili, oameni cititi, oameni cu capacitate politica si acum a ajuns sa fie condus de Elena Udrea... Treaba lor!"
Din scandal nu au lipsit nici referirile la presedintele Klaus Iohannis.
Cristiana Anghel, senator PC: "Dl. Iohannis vrea un guvern. Guvernul sau. Nu al Romaniei, asa cum vrea Constitutia. Neeeehh... Dl. Iohannis face ce a facut si Basescu. Calca pe Constitutie. Pas cu pas. Pentru ca lucrul bine facut este pentru dumnealui doar ceea ce ii place. Ghinion! Al nostru bineinteles...".
Puiu Hasotti, senator PNL: "Partidul Conservator seamana cu masina comunismului. Isi consuma toata energia la claxon".
Dupa alte cateva aluzii la personaje de desene animate si atacuri la persoana, motiunea de cenzura a fost respinsa, asa ca Victor Ponta ramane premier, iar alesii se pot gandi linistiti la vacanta parlamentara. In schimb, ramane aceeasi problema pentru romanii din diaspora care au stat la cozi ore intregi pentru a vota la prezidentialele din noiembrie 2014.
DESFASURAREA CRONOLOGICA A VOTULUI
ora 13:05 Co-presedintii PNL fac declaratii. Alina Gorghiu: "E un rezultat care inseamna lipsa de respect si sfidare din partea PSD fata de romanii din strainatate". Vasile Blaga l-a dat ca exemplu de responsabilitate pe premierul demisionar al Moldovei.
Luni va avea loc o sedinta a coalitiei in care se va discuta situatia parlamentarilor PNL care nu au votat motiunea. "Domnul Vosganian, domnul Chiuariu, e clar ca nu ne putem baza pe dansii" a exemplificat Vasile Blaga.
Alina Gorghiu a anuntat ca in toamna se va depune o noua motiune la adresa guvernului Ponta, dar ca nu s-a stabilit un calendar.
ora 12:59 Motiunea de cenzura a fost respinsa. Au fost 194 de voturi pentru, 13 impotriva si 7 anulate. Au fost prezenti 417 parlamentari. Motiunea avea nevoie de 278 de voturi pentru ca Guvernul sa fie demis.
ora 12:53 Votul s-a incheiat, se trece la numararea bilelor.
ora 12:52 Fostul presedinte PNL Crin Antonescu: "Si eu, si premierul avem un betesug: pe el il doare piciorul, pe mine ma doare in cot"
ora 12:50 Desi se decisese ca membrii PSD nu vor vota la motiune ci doar vor fi prezenti, presedintele partidului, Victor Ponta, ca si Valeriu Zgonea si Ecaterina Andronescu au votat.
ora 12:31 Senatorul PC Cristiana Anghel a devenit vedeta in retelele sociale dupa ce a venit la tribuna purtand un sacou cu Mickey Mouse si alte personaje din desenele animate, dupa cum se poate vedea in aceasta fotografie postata de un parlamentar.
Senatorul a declarat ca le-a adus cadou membrilor opozitiei si presedintelui cutii de plastilina, ca sa isi faca din plastilina propriul lor guvern. Cristian Anghel a precizat ca si-a cumparat special acest sacou pentru votul de azi. "Desene animate ati vrut, desene animate aveti", a declarat senatorul.
ora 12:30 Premierul a votat la motiunea de cenzura, desi parlamentarii PSD si UNPR au anuntat ca nu vor vota.
ora 12:15 Votul a inceput
ora 12:10 Dezbaterea motiunii a luat sfarsit, urmeaza votul
ora 12:05 Victor Ponta a luat din nou cuvantul. Premierul face aluzie la situatia din Moldova, unde omologul sau a demisionat. "O prada foarte usoara pentru cei din est, care ii vor raul. Sunt convins ca nu vreti acelasi lucru si pentru Romania. Cred ca putem feri Romania de o furtuna"
Premierul a facut aluzie si la faptul ca Mircea Geoana, fostul sef al PSD, acum voteaza impotriva guvernului social-democrat. ""Eu nu o sa fac niciodata asa ceva, ca nu sunt prostanac"
ora 11:45 Vasile Blaga: "Demisia implica responsabilitate, am vazut ieri un exemplu". Co-presedintele PNL a evocat atat exemplul lui Ioan Rus, cat si cel al premierului Moldovei, care cu cateva minute mai inainte isi anuntase demisia de onoare.
ora 11:42 Unei jurnaliste i s-a cerut sa paraseasca sala, dupa ce facea fotografii printre parlamentari
ora 11:40 Co-presedintele PNL Vasile Blaga: "Ponta are un singur gand, sa ramana agatat de scaunul de la Palatul Victoria".
ora 11:18 Alina Gorghiu i-a replicat lui Tariceanu, declarandu-l "berbecele PSD".
ora 11:15 Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, a luat cuvantul pentru a-i acuza pe liberali de lipsa de legimitate, deoarece au ajuns in Parlament pe listele USL, o alianta din care intre timp PNL a iesit. "Ati tradat electoratul, nu aveti dreptul sa vorbiti de legitimitate"
ora 11:00 Alina Gorghiu spune, in discursul sau, ca premierul are "manifestari de dictator". "Ati transformat un stat de drept intr-un stat nedrept".
ora 10:55 S-a terminat citirea motiunii, premierul isi prezinta punctul de vedere. Motiunea "nu priveste activitatea Guvernului, ci a Parlamentului", a spus Victor Ponta. "Mi-am exprimat regretul pentru faptul ca la sectiile de vot din strainatate nu toti romanii au putut vota in conditii normale. Important e sa asiguram conditiile ca in viitor sa se voteze in conditii normale. Alegerile trebuie sa fie organizate si in afara tarii de Autoritatea Electorala Permanenta".
'Votul de azi va arata ca nu exista nicio alta majoritate", a spus premierul, care a evocat motiunea prin care a fost demis guvernul Ungureanu, spunand ca aceea a fost "politica serioasa".
"Nu acuz Opozitia ca, nefiind in stare sa dea jos Guvernul, asteapta ca alta putere a statului sau un procuror sa o faca in locul sau. Cred ca e o mare greseala si va veni timpul cand va veti da seama de acest lucru".
ora 10:50 Victor Ponta a glumit ca are mari emotii dupa ce jurnalistii erau sa il calce pe piciorul la care are probleme medicale.
ora 10:47 Crin Antonescu (PNL): "Orice motiune are o sansa. O motiune, chiar daca trece, chiar daca nu, isi are rostul, fiindca genereaza o dezbatere, verifica forta Opozitiei, sustinerea pe care o are Guvernul"
ora 10:32. Premierul a parasit sala de plen.
ora 10:22. S-a decis ca Guvernul va avea la dispozitie 60 de minute la inceputul si laincheierea dezbaterilor. Grupurile parlamentare vor avea cate 10 secunde pentru fiecare parlamentar ca sa-si sustina punctul de vedere, astfel ca PSD va dispune de 43 minute, PNL de 29 de minute, PC si PLR de 6 minute iar restul, de mai putin de 5 minute.
ora 10:20. Sedinta a inceput, sunt prezenti 364 de deputati si senatori. In sala se afla premierul Victor Ponta si membrii Guvernului.
Chiar si initiatorii motiunii recunosc ca au sanse mici, fiindca aritmetica e impotriva lor: au nevoie de 278 de voturi, dar au doar 174 de senatori si deputati. Deja PSR si UNPR au anuntat ca nu vor vota. Toate informatiile despre aceasta motiune le gasiti aici.
In ultimul sfert de secol, in Parlamentul Romaniei au fost depuse 30 de motiuni de cenzura, dintre care peste o treime in timpul guvernarii PDL. Doar doua au dus la demiterea unor Guverne – Boc 1, care a fost inlocuit tot de un cabinet condus de Emil Boc, si guvernul Ungureanu, moment care a marcat si pierderea puterii de catre PDL.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, Parlament, partide, motiune de cenzura, victor ponta,
Dată publicare:
12-06-2015 10:19