Guvernul a modificat HG privind starea de alertă. Reguli pentru campania electorală

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Orban a adoptat, joi noapte, Hotărârea de Guvern prin care sunt stabilite regulile de protecție sanitară ce trebuie respectate în derularea campaniei electorale, pentru reducerea riscului răspândirii noului tip de coronavirus.

UPDATE 00.10 - Este vorba despre o Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Noile măsuri introduse pot fi consultate la finalul acestui articol

UPDATE - Premierul Ludovic Orban a explicat, în debutul ședinței de Guvern, că evenimentele electorale se vor desfăşura cu maximum 50 de persoane în spaţii închise şi maximum 100 de persoane în spaţii deschise.

"Vom adopta modificarea hotărârii de Guvern privind starea de alertă pentru a stabili principalele reguli care trebuie respectate pe perioada campaniei electroale, urmând ca ulterior adoptării hotărâri de Guvern să fie emis ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Minsterului Sănătăţii şi Autorităţii Electorale Permanente, cu regulile mai în detaliu", a declarat Orban.

Citește și
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții

El a menţionat că evenimentele electorale se vor desfăşura cu maximum 50 de persoane în spaţii închise şi maximum 100 de persoane în spaţii deschise. La toate evenimentele electorale, participanţii trebuie să respecte regulile de la evenimetele de tip cultural, să păstreze distanţa, să poarte mască, să se dezinfecteze.

"Va trebui să impunem dezinfecţia mâinilor înainte, pentru toţi susţinătorii candidaţilor, la distruibirea materialelor de campanie astfel încât să nu fie risc de transmitere a virusului. Regula ar trebui să fie cu autoservire sau materiale ar trebui distribuite în ţiplă sau prin poştă", a spus Orban.

El i-a cerut ministrului de Interne, Marcel Vela, să ia măsuri ca această campanie să se desfăşoare conform legii.

"Am solicitarea să luaţi toate măsurile să avem o campanie care să se desfăşoare în conformitate cu legea. Să nu avem încălcări ale legii care să afecteze activitatea în această campanie. Pe lângă responsabilitatea efectivă de asigurare a unei campaniii democratice, trebuie să fiţi implicaţi şi pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Va trebui să faceţi instruire cu personalul din subordine. Sunt convins că veţi fi pregătiţi", a afirmat Orban.

Pe ordinea de zi a ședinței de joi se află, de asemenea, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, dar și numeroase proiecte de hotărâri de Guvern.

Modificarea HG privind prelungirea stării de alertă

 

Proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020 vizează completarea actului normativ cu măsuri de protecţie sanitară pe perioada campaniei electorale, precum şi pentru redeschiderea restaurantelor.

”Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile în care se desfășoară evenimente/întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfășoară într-un spațiu închis sau în aer liber, precum și cu ocazia interacțiunii, pe stradă sau în cazul acțiunilor din ușă în ușă, între cetățeni și candidați/echipele de campanie electorală ale acestora”, prevede un nou articol ce va fi introdus în Anexa 2.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor/întrunirilor în cadrul campaniei electorale, se instituie obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, respectarea următoarelor măsuri:

- efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;

- menţinerea distanţei fizice de un metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;

- afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;

- în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis, limitarea numărului participanţilor la maximum 20 şi a duratei acestora la maximum 2 ore;

- în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber, limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană;

- în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă, limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6;

- în cazul acţiunilor din uşă în uşă, limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2;

- aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Reguli pentru redeschiderea restaurantelor și sălilor de teatru

 

Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă urmează să fie completată şi cu măsuri care vizează redeschiderea activităţilor în restaurante în condiţii de protecţie sanitară.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, la Braşov, că înaintea şedinţei de Guvern se va desfăşura o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unde vor fi propuse regulile de reluare activităţilor în restaurante în spaţii închise.

"În cursul zilei de astăzi, întâi în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, ulterior, în Guvern, vom modifica hotărârea privind starea de alertă, prin care vom permite reluarea acestei activităţi în anumite condiţii care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Economiei şi preşedintelui ANSVSA", a explicat Orban, scrie Agerpres.

Executivul ar putea discuta joi şi condiţiile de redeschidere a sălilor de teatru şi cinematograf.

"Va fi permisă reluarea activităţilor din arta spectacolelor şi cinema în interior acolo unde numărul de cazuri este sub unu la mia de locuitori. Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă vor defalca situaţia pe fiecare localitate şi, acolo unde există cinema sau teatru şi se va dori şi reluarea activităţii, va trebui o aprobare din partea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, care să ateste că acolo situaţia epidemiologică arată cazuri de sub unul la mia de locuitori", a afirmat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, joi, la RRA.

El a precizat că se doreşte deschiderea acestor spaţii mai devreme de 15 septembrie.

"Premierul şi-ar dori să ne mişcăm cât putem de repede pentru a fi permisă reluarea după data de 1. Asta ar însemna că undeva pe 31, maxim 1 septembrie, să adopt, împreună cu ministrul Sănătăţii, ordinul comun de reglementare a acestor norme, dar, sigur, asta după ce va fi hotărârea de Guvern. Ca şi în cazul muzeelor, data de la care va fi permisă nu înseamnă obligativitate. Aici, fiecare manager va alege, în cazul în care îi va fi permisă redeschiderea, va alege data în care îşi va relua activitatea, în funcţie de cum va avea timp şi posibilitate să îşi implementeze normele necesare", a explicat ministrul.

Zile libere pentru părinți în cazul în care sunt suspendate cursurile

 

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede "acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar".

"Dreptul la zile libere plătite se acordă pe toată perioada în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă. Dreptul la zilele libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naştere al/ale copilului/copiilor sau de copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, în cazul copilului/adultului cu handicap", se explică în nota de fundamentare a actului normativ.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată reprezintă 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de Legea 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevede ordonanţa.

Prin derogare de la prevederile Legii 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare, sumele pentru plata indemnizaţiei pentru zilele libere se decontează din acest fond de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Pe agenda şedinţei Executivului figurează şi trei proiecte de ordonanţă de urgenţă privind instituirea sau aprobarea unor scheme de ajutor pentru crescătorii agricoli din sectoarele bovin, suin şi avicol.

Guvernul mai urmează să aprobe un proiect de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie.

Citește și...
Regulile care trebuie respectate la redeschiderea restaurantelor în interior. Câte persoane pot sta la o masă
Regulile care trebuie respectate la redeschiderea restaurantelor în interior. Câte persoane pot sta la o masă

Restaurantele se pot deschide în interior, în anumite condiții, de la 1 septembrie, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții
Iohannis: Restaurantele se pot redeschide în interior începând din 1 septembrie, în anumite condiții

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că restaurantele se pot redeschide în interior, începând din data de 1 septembrie, în anumite condiții.

Turcan: Vom accepta cererea ministrului Culturii de redeschidere a teatrelor și cinematografelor
Turcan: Vom accepta cererea ministrului Culturii de redeschidere a teatrelor și cinematografelor

Vice-premierul Raluca Turcan a anunțat, miercuri, că în ședința Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă cererea ministrului Culturii privind redeschiderea sălilor de teatru și cinematografelor va primi un răspuns favorabil.

Recomandări
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse.

Accident grav în Defileul Jiului. Un șofer a murit după ce un bolovan a căzut de pe munte și a intrat prin parbriz
Accident grav în Defileul Jiului. Un șofer a murit după ce un bolovan a căzut de pe munte și a intrat prin parbriz

Un grav accident rutier s-a produs, duminică, pe drumul naţional 66, în Defileul Jiului. Un bolovan desprins de pe un versant a căzut peste un autoturism şi a spart parbrizul.  

LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac
LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.