Orfelinatele comuniste au fost transformate in lagare de concentrare. Povestea celor din sistem, duminica seara, la "Romania te iubesc"
Au trecut 24 de ani de cand s-au deschis orfelinatele comuniste de exterminare a copiilor cu handicap, timp in care acestia au crescut si ne-am fi asteptat ca multi sa fie salvati.
Nu s-a intamplat insa asa. Autoritatile n-au facut decat sa redenumeasca pompos institutiile in "Centre de recuperare si reabilitare". In realitate, multe sunt adevarate lagare de concentrare, din care oamenii mai ies doar dupa moarte. Povestile cutremuratoare ale celor tinuti prizonieri de sistem, duminica seara, la ''Romania te iubesc''.
Undeva, intr-o comuna din Braila, ascunsi de ochii lumii traiesc 9 tineri. Vecinii ne-au spus ca apartin de Directia pentru Protectia Copilului si ca ii are in grija un barbat care vine, le face de mancare si pleaca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand ne-am apropiat de casa am vazut ca pe geam ne priveau o fata si un batran. Pe scari, la intrare, am intalnit o tanara care n-a putut decat sa-si ridice ochii spre noi. Inauntru, in doua camere mizere erau aliniate 12 paturi care gazduiau trei batrani si noua tineri.
I-am cautat in lista cu institutiile care adapostesc copii si tineri cu nevoi speciale si n-am gasit nicaieri acest loc. In scripte, ei nu existau.
Traiesc intr-o anexa a Spitalului Orasenesc Viziru, mai exact in fosta sectie de pediatrie. N-au apa curenta, n-au caldura, n-au de nici unele. Cum au ajuns acolo nici ei nu mai stiu. S-a intamplat in urma cu 12 ani, cand au fost dusi de catre cei de la Inspectoratul de Stat pentru Handicapati, care inregistrase locul ca fiind locuinta sociala. Dupa desfiintarea Inspectoratului, in 2003, ei n-au mai fost preluati in acte de nici o institutie.
Un localnic din Viziru ii avea in ingrijire si primea pentru asta salariu de la primarie. In plus, incasa toate indemnizatiile lor in total 22 de milioane de lei vechi
Singurul care stia exact conditiile in care traiesc acei oameni era primarul comunei Viziru, Dima Priceputu, care de altfel ii dusese acolo pe batrani.
Sunt aproape 700 de insitutii denumite pompos Centre de Recuperare si Reabilitare sau de Ingrijire si Asistenta a persoanelor cu handicap care adapostesc 17 mii de adulti si 7.000 de copii. In realitate, arata ca niste lagare de concentrare, ferite de ochii lumii si ferecate de autoritati, in care odata intrati mai ies doar dupa moarte.
Duminica, la "Romania, te iubesc", va prezentam IMAGINI FILMATE CU CAMERA ASCUNSA IN 9 ASTFEL DE LOCURI.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, orfelinat, Romania te iubesc, camine, handicapati,
Dată publicare:
05-10-2014 08:00