Primavara extremelor. Seceta si inundatii de amploare in Europa
Europa trebuie sa se pregateasca pentru episoade de seceta si inundatii in serie, sub efectul schimbarilor climatice, avertizeaza un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experti al ONU privind evolutia climatului (Giec).
"Schimbarile climatice vor ridica doua probleme majore in Europa privind apa: o crestere a deficitului de apa in sudul Europei si o crestere a inundatiilor in alte zone. Metodele actuale de gestionare a apei risca sa nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice", a explicat in cadrul unei conferinte de presa Zbigniew Kundzewicz, autorul partii privind resursele de apa din raportul Giec.
Potrivit climatologului polonez, sudul Europei ar urma sa sufere mai mult decat nordul, studiile aratand deja o frecventa mai mare a temperaturilor ridicate si perioade de seceta mai lungi, provocand deficit de apa in aceste regiuni.
Anotimpurile se modifica. Primavara s-a dereglat de la incalzirea globala
Agricultura ar urma sa fie afectata grav, in timp ce energia hidroelectrica ar urma sa inregistreze o scadere a productiei cu 20 pana la 50%.
In paralel, incalzirea climatica ar urma sa conduca la o crestere a intensitatii episoadelor ploioase, accentuand riscurile de inundatii bruste ca cele din august 2002 in Europa de Est.
Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopanta, zonele rurale avand o capacitate de absorbtie mai buna a apei decat orasele betonate.
Inundatiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.
Citeste si:
Sub patul unui pusti de 9 ani: arsenalul cu care "opera" o banda de cartier
Biblia ateilor, "cartea sfanta" care da peste cap crestinismul