Biblia ateilor, "cartea sfanta" care da peste cap crestinismul

Biblia

Academicianul englez A.C.Grayling, pornind de la o intrebare, a lansat un nou curent printre atei: cum ar fi aratat Biblia daca scriitorii ei ar fi relatat si evenimente care nu sunt legate de crestinism sau minunile facute de Isus.

CNN: Cum ar fi fost si ce impact ar fi avut Cartea Sfanta daca scriitorii ei s-ar fi axat mai mult pe invataturile non-religioase, legate de descoperirile civilizatiilor respective si ideile lansate de marii ganditori ai vremii.

Cum ar fi fost daca Biblia, cartea pe care milioane de oameni au transformat-o in ghid etic pentru viata, nu ar contine scrierile insuflate de Dumnezeu, ci doar texte, la fel de pretioase din punct de vedere al invataturilor, dar scrise de Aristotel, Confucius sau Baudelaire. Cum ar arata acea carte si ce ar insemna pentru oameni?

La zeci de ani de cand a inceput sa isi pune astfel de intrebari, "Biblia ateilor" a ajuns pe rafturile librariilor din intreaga lume. "Cartea cea buna: Biblia Umanistilor" a fost scrisa pe baza a sute de scrieri culese din operele a sute de autori cunoscuti.

Textele, asezate pe doua coloane asa cum se intampla si in Biblie, sunt adunate din operele a peste 1000 de filosofi, istorici, poeti, oameni de stiinta si scriitori. Biblia Umanista contine 600 de pagini, iar la fel ca si Biblia crestinilor, prima carte face referire la "Geneza". Povestirea incepe tot intr-o gradina, insa locul lui Adam si al Evei este luat de Isaac Newton, cel care a pus bazele fizicii.

Citește și
Fukushima
Fukushima, orasul fantoma. Cainii si vacile nu sunt afectati de radiatii
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In ultimul capitol al Bibliei Umaniste se afla un set de porunci, care se vor a fi o replica a "Celor Zece Porunci" din Vechiul Testament. Printre ele se enumara urmatoarele:

- Iubeste cu adevarat si sincer

- Nu face rau nimanui, chiar daca ti s-a facut rau

- Gandeste pentru tine, foloseste-ti mintea

- Respecta natura si legile ei

- Fii responsabil

- Fii informat

- Fii curajos

- Fii bland

- Incearca cu adevarat, nu te da batut

- Fa totul sa iti indeplinesti scopul in viata.

Reuters: Mihail Hodorkovski il compara pe "juristul" Putin cu "banditul" Stalin "Juristul Putin si banditul Stalin inteleg in acelasi mod ce este independenta justitiei", a declarat pentru cotidianul german Die Welt Hodorkovski, detinut din 2003. Pedeapsa lui a fost prelungita pana in 2017, la incheierea celui de-al doilea proces al sau in decembrie, dupa ce Putin, considerat de multi cel mai puternic om din tara, a comis ceea ce fost denuntata drept o incalcare a normei privind separarea puterilor in stat. "Locul unui hot este in inchisoare", a declarat Putin, intrebat in legatura cu procesul, inainte de anuntarea verdictului. El a insinuat, de asemenea, in cadrul unor declaratii televizate, ca Hodorkovski este implicat in crime, o acuzatie care nu a fost formulata niciodata impotriva lui in justitie.

AFPParisul sustine ca suporta, impreuna cu Londra, cea mai mare parte a efortului din Libia "NATO nu are posibilitatea in acest moment sa oblige partenerii sa participe la aceasta actiune", a subliniat ministrul in cadrul sedintei de intrebari adresate Guvernului in Adunarea Nationala. "Deplang, de exemplu, faptul ca Franta si Germania suporta esentialul acestui efort, chiar daca Statele Unite continua sa aduca un sprijin indispensabil mediului aerian, dar care nu mai sustin in prezent atacul la sol, fara de care nu este posibil sa dezlegam latul din jurul oraselor asediate ca Misrata sau Zenten", a declarat el. Longuet s-a bucurat totusi ca "acele natiuni europene mari care nu s-au alaturat de la inceput coalitiei studiaza ce trebuie sa faca pentru a-si recupera intarzierea". "Germania va participa hotarat la initiativa umanitara anuntata de Uniunea Europeana", a continuat el.

Huffington Post: Silvio Berlusconi sustine ca doar a ajutat-o pe adolescenta Ruby sa isi deschida o afacere "Fata mi-a spus o poveste foarte dureroasa si emotionanta", a declarat Berlusconi, acuzat ca a platit pentru a intretine relatii sexuale cu adolescenta marocana Karima el Mahroug, alias Ruby, cand aceasta era minora. De asemenea, premierul Berlusconi este acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit pentru eliberarea din detentie a adolescentei. Senatorul Anna Finocchiaro, din opozitie, a remarcat ca daca Berlusconi intr-adevar ar fi crezut ca adolescenta era nepoata lui Hosni Mubarak, cum sustin avocatii apararii, nu i-ar fi oferit bani, pentru ca nu ar fi avut nevoie de ei.

Reuters: TEPCO ar putea primi cereri de despagubire in valoare de 23,6 miliarde de dolari  TEPCO depune eforturi pentru a pune capat crizei scurgerilor radioactive de la centrala. Agentia japoneza pentru Siguranta Industriala si Nucleara a ridicat, marti, criza nucleara la nivelul 7, cel maxim. De asemenea, locuitorii de pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei au fost evacuati. In timp ce compania face eforturi pentru oprirea crizei nucleare, valoarea actiunilor sale, pe bursa din Tokyo, a inregistrat o scadere puternica. Actiunile TEPCO au pierdut peste 75 la suta din valoare, de la 11 martie, cand a avut loc un cutremur puternic, urmat de un tsunami devastator, care au avariat centrala de la Fukushima. Investitorii si-au exprimat ingrijorarea despre impactul acestei crize asupra profitului companiei.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Europa va disparea de pe Terra. Va fi inghitita de continentul african
Europa va disparea de pe Terra. Va fi inghitita de continentul african

Vechiul continent european isi va gasi sfarsitul sub continentul african, sugereaza geologii. Daca pentru milioane de ani placa tectonica africana se afunda sub cea europeana, acum acest proces s-a oprit, ba chiar se va inversa, spun cercetatorii.

Fukushima, orasul fantoma. Cainii si vacile nu sunt afectati de radiatii
Fukushima, orasul fantoma. Cainii si vacile nu sunt afectati de radiatii

VIDEO. Cei 20 de kilometri din jurul centralei Fukushima Daiichi au devenit un loc misterios, din momentul in care guvernul a interzis accesul populatiei in aceasta zona, dupa dezastrul nuclear de la 11 martie.

Un asteroid cu orbita in forma de potcoava se apropie de Pamant
Un asteroid cu orbita in forma de potcoava se apropie de Pamant

Astronomii de la Observatorul din Irlanda au anuntat descoperirea unui asteroid care imparte aceeasi orbita cu a noastra. Numit 2010 SO16, asteroidul se invarte in jurul Soarelu pe o ruta ciudata, in forma de potcoava.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.