Clima globala, la extreme! Ne indreptam spre dezastru?
Variatiile de temperatura si fenomenele meteo extreme fac din ce in ce mai multe ravagii pe toate continentele. In timp ce in nord, frigul si zapada au venit mult prea devreme, in Australia si Africa seceta si incendiile fac legea.
In Sarajevo, Bosnia, de exemplu, ninsorile abundente au pus stapanire pe oras, asta desi saptamana trecuta gradele din termometre nu coborau sub 20 de grade.
In Polonia, aceeasi poveste. Masinile au fost acoperite total de zapada.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
La pol opus, in Australia, incendiile au parjolit mii de hectare de padure, iar o persoana si-a pierdut viata. Mai mult, zeci de oameni au ramas pe drumuri, dupa ce casele le-au fost mistuite de flacari.
In Kenya, seceta a uscat atat de mult pamantul, incat sute de oameni risca sa moara de foame, dupa ce culturile au fost compromise in totalitate.
Sud-estul Asiei, in schimb, este amenintat de inundatii si alunecari de teren.
Profesorul Julian Hunt, expert in probleme climatice, a declarat ca in ultimii 10 ani temperatura globala a variat foarte mult, mai ales de la un continent la altul: "Acesta este de fapt un rezultat al racirii oceanelor. Mai ales in ultima perioada, cand variatiile climatice au fost semnificative si diferentele foarte mari intre continente. Anul acesta, de exemplu, cele mai dramatice schimbari au avut loc in Africa de Est, zona grav afectata de seceta. Insa curentii de aer uscat care circula deasupra Africii de Est nu fac decat sa ii intesifice pe cei din zona Oceanului Indian, intensificand astfel perioadele ploioase din Asia", a explicat Julian Hunt.
Ingrijorat de schimbarile climatice, premierul britanic Gordon Brown a declarat ca temperaturile anormal de ridicate pe perioada verii ar putea deveni obisnuinta in viitorul nu foarte indepartat.
Acesta a mentionat ca trebuie sa se ajunga la un consens global in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze si diminuarea efectului de sera, altfel ne indreptam catre o catastrofa climatica.