Traian Basescu respinge numirea lui Nitu si Irimie in functia de procuror general si de sef al DNA
Presedintele Traian Basescu respinge propunerile de numire a lui Tiberiu Nitu si Ioan Irimie pentru functia de procuror general si, respectiv, cea de sef al DNA.
Potrivit unui comunicat de presa transmis vineri de Administratia Prezidentiala, presedintele Basescu a decis, vineri, sa respinga propunerile privind numirea in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Tiberiu-Mihail Nitu, si, respectiv, de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, informeaza Mediafax.
"Motivatia principala care a stat la baza deciziei domnului presedinte Traian Basescu este lipsa de transparenta a procesului de selectie organizat de Ministerul Justitiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un numar mai mare de procurori cu bune performante sa se inscrie la procesul de selectie", se arata in comunicat.
Presedintele Traian Basescu "atentioneaza ca pentru a accepta, in viitor, propunerile facute de ministrul Justitiei este necesara revizuirea totala a procedurii de selectie a procurorilor care urmeaza a-i fi propusi pentru functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si in Directia Nationala Anticoruptie", mentioneaza sursa citata.
Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, presedintelui Traian Basescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a lui Ioan Irimie in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Ministrul Justitiei declarase, la finele anului trecut, ca nu renunta la propunerile lui Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-sef al DNA.
Presedintele Traian Basescu a explicat, la inceputul lunii ianuarie, la CSM, ca, potrivit articolului 134 din Constitutie, CSM trebuie sa faca propunerile pentru functia de procuror general si cea de sef al DNA, el solicitand Consiliului sa-i trimita un punct de vedere pe aceasta tema, precizand ca nu se grabeste. Consiliul Superior al Magistraturii a transmis ministrului Justitiei hotararea Sectiei pentru procurori din 22 noiembrie privind avizarea negativa a celor doua propuneri, Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Romaniei si Ioan Irimie, pentru cea de procuror-sef al DNA.
Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finala apartinand sefului statului. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aratat in decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie pentru functia de sef la DNA ca acesta a avut o capacitate scazuta de adaptare la conditiile interviului.
CSM i-a reprosat lui Irimie furnizarea unor raspunsuri partiale, uneori eronate, precum si neintrunirea "abilitatilor necesare exercitarii functiei atat la nivelul cunostintelor teoretice, cat si al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea si principiile care guverneaza activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cat si din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat. In cazul lui Tiberiu Nitu, CSM a aratat in motivarea avizului negativ dat numirii lui in functia de procuror general ca are autocontrol scazut, rezistenta redusa la stres si nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia.
CSM i-a mai reprosat lui Nitu faptul ca din proiectul sau de management lipseste "cu desavarsire" orice perspectiva asupra "modului in care Ministerul Public se inscrie in sinergia institutionala, respectiv orice viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie".
In opinia membrilor Sectiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Nitu nu a identificat masuri imediate si concrete care "sa conduca la actiuni relevante care sa-l evidentieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o actiune de anvergura de-a lungul carierei de procuror".
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, Mona Pivniceru, Ioan Irimie,
Dată publicare:
18-01-2013 17:28