Una dintre cele mai cunoscute actrite romance isi putea rata cariera. Ce este "regula ghepardului"

Daniela Nane

Actrita Daniela Nane, despre “regula ghepardului” si cum o alegere gresita iti poate distruge cariera.

Daniela Nane este recunoscatoare pentru libertatea creativa pe care parintii sai i-au oferit-o si spune ca isi incurajeaza la randul ei copilul, lasandu-l sa fie liber in alegerile pe care le face.

Actrita la teatrul Bulandra, Daniela Nane tine si cursuri de actorie pentru copii, fiind o buna parte din timp inconjurata de ei. Aceasta sustine ca a observat cum sistemul romanesc pregateste “oameni de banda”, irelevanti in cadrul unui sistem. Acest tip de oameni sunt usor de inlocuit in ceea ce fac, tocmai pentru ca sunt invatati sa gandeasca la fel si nu sunt incurajati sa se diferentieze unul de celalalt, ori sa isi puna mintea la contributie pentru a se autodepasi.

 "Metoda dupa care invata copiii nostri in acest moment, cere oameni pentru banda. Oameni care nu au decat sa reproduca mecanic niste informatii, fara a-si pune mintea la contributie foarte mult, pentru ca ei trebuie sa lucreze . In caz ca unul nu este bun, sau se intampla ceva, e inlocuit imediat cu altul. Pe cand un om care devine creativ, incepe sa isi puna intrebari si isi doreste mai mult, nu mai sta la banda", explica Daniela.

Amintindu-si de perioada copilariei si a adolescentei, actrita se simte norocoasa pentru ca parintii ei au sprijinit-o in alegerile pe care le-a facut, chiar daca nu le-a fost mereu la indemana.

Citește și
Dragos Bucurenci
"12 ani de scoala, o tortura". Cum vede Dragos Bucurenci o scoala care sa nu mai produca robotei
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Parintii mei m-au ajutat intotdeauna, au fost foarte increazatori in dorinta mea de a face actorie, de a face arta. Desi eram din Iasi si parintii mei nu lucrau in domeniu, nu s-a intamplat niciodata sa-mi puna bete-n roate", spune artista.

Aceasta isi aminteste insa ca a intalnit si cazuri in care copiii nu au fost atat de norocosi, iar ingradirea creativitatii i-a urmarit multi ani dupa aceea.

"Am un exemplu de genul acesta. Colega mea de banca, din liceu, voia sa se faca arhitecta. Pentru ca nu exista facultate de arhitectura la Iasi, a facut pana la urma Facultatea de textile, sectia de design vestimentar – tocmai ca sa-si puna in valoare talentul acesta de creator. Nu a facut insa mare lucru cu facultatea respectiva. Avea 38-39 de ani si lucra in continuare ca secretara la o firma. Abia de cativa ani este tehncian dentar si e foarte buna in aceasta ramura, tocmai datorita acestui talent al ei de arhitect", este de parere Daniela.

Ce poate face un parinte ca sa incurajeze creativitatea copilului sau?

"E foarte important pentru noi, ca parinti, si este o responsabilitate foarte mare, sa ii incurajam pe copiii nostri pe drumul pentru care ei sunt creati. Fiecare copil are un potential fantastic, care trebuie descoperit si dezvoltat. Fiecare copil are un talent si, incurajat sa mearga pe drumul acelui talent, va avea succes si performante in acel domeniu. Nu suntem toti facuti sa facem acelasi lucru”, este de parere Daniela Nane.

Actrita spune ca, in cazul fiului sau, a ales sa il ajute sa se descopere pe sine, oferindu-i cat mai multe posibilitati de dezvoltare, astfel incat acesta sa poata alege singur ce vrea sa devina. Daniela considera ca, atunci cand copilul simte ca parintele nu are incredere in el, si in abilitatile sale creative, ii va urma exemplul. Se va simti descurajat si, in cele din urma, va renunta sa isi mai duca la indeplinire visul, crezand ca oricum nu i se potriveste sau ca nu are talent in domeniul respectiv.

“Eu, ca parinte, l-am ajutat pe fiul meu sa descopere cat mai multe ramuri ale acestei vieti. E din pedagogie: daca un copil are doua incercari intr-o directie si nu are succes, a treia oara nu mai incearca. Daca un copil vine la tine cu un desen de care e mandru si tu il ironizezi sau ii spui ca nu e chiar grozav, a treia oara nu mai vine si ai ingropat acel talent, nici n-o sa mai vrea sa si-l dezvolte”, explica actrita.

Sustine creativitatea tinerilor, intra pe www.manifestpentrucreativitate.ro!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Dan Chisu, despre cel mai jenant moment din scoala.
Dan Chisu, despre cel mai jenant moment din scoala. "Mi s-au inrosit urechile, am fost ingradit"

Parintii au incredere in alegerea copiilor doar de fatada sau pentru a respecta o traditie, crede Dan Chisu.

"12 ani de scoala, o tortura". Cum vede Dragos Bucurenci o scoala care sa nu mai produca robotei

Jurnalist si activist civic, Dragos Bucurenci a ales sa isi indrepte talentul creativ intr-o zona in care sa fie de folos si altora. 

Spunea poezii pentru ca nu stia sa cante, dar acum e zilnic la TV. Ambitia creativa a Amaliei Enache
Spunea poezii pentru ca nu stia sa cante, dar acum e zilnic la TV. Ambitia creativa a Amaliei Enache

Pentru multi, drumul in viata este o necunoscuta. Se lasa purtati de val si reactioneaza spontan la ceea ce le rezerva destinul. Altii insa, stiu de mici ceea ce vor iar creativitea le devine cel mai de pret atu in calea spre succes.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.