Lectia de prim ajutor: cum putem tine sub control o hemoragie pana la venirea medicilor

×
Codul embed a fost copiat

Este foarte important sa stim cu totii cum sa realizam o hemostaza, adica sa oprim curgerea sangelui.

Hemoragia externa este usor de depistat, deoarece este vizibila, spre deosebire de hemoragia interna. In aceste situatii, exista pierderi de sange, dar acestea raman in organism pentru ca nu pot reintra in sistemul circulator. Indiferent de tipul de hemoragie, exista riscul de soc, insuficienta cardiaca si in final de deces.

Epistaxisul, adica hemoragia de la nivelul foselor nazale, este una foarte usoara, iar cantitatea de sange este foarta mica. Insa in unele cazuri pot aparea hemoragii mari. Multa lume crede ca hemoragia nazala se opreste daca pacientul ridica o mana si se asaza cu capul lasat pe spate. Sunt gesturi total gresite.

Primul ajutor in cazul epistaxisului consta in adoptarea unei pozitii cu capul usor aplecat in fata si aplicarea unei compresii digitale pe aripa nazala de unde este hemoragia cel putin 5 minute. De altfel, majoritatea hemoragiilor externe pot fi controlate aplicand un pansament curat direct pe plaga si tinand apasat cu mana. Daca nu aveti la indemana un pansament steril va puteti folosi de cea mai curate bucata de material pe care o aveti disponibila: o batista, o carpa - curate. Pentru a mentine o presiune directa la nivelul plagii, legati strans rana si compresa de deasupra cu bandaj.

Este foarte important de subliniat sa nu indepartam compresa dupa aplicare chiar daca se imbiba cu sange. Mai bine aplicati alta compresa deasupra si apasati pe ambele. Daca presiunea directa nu opreste hemoragia de la nivelul unei extremitati, atunci puteti sa ridicati membrul traumatizat, mentinand presiunea directa. Ridicarea mainii sau piciorului (depinde unde e plaga) impreuna cu presiunea directa vor opri in mod normal o hemoragie severa.

Citește și
Lectia de prim ajutor
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin

Si daca totusi nu se opreste sangerarea ce alte variante avem pana la sosirea ajutorului medical?

Daca aceasta combinatie de presiune directa cu ridicarea membrului nu opreste sangerarea, atunci va trebui sa incercati sa o controlati indirect: sa comprimati o artera pe un plan osos, exact ca atunci cand calcati pe un furtun de apa. Conform ultimelor norme in materie de salvare si situatii de urgenta garoul nu mai este un instrument folosit pentru a opri hemoragia. Este dificil de confectionat si de aplicat corect. Iar aplicat gresit el poate duce chiar la cresterea hemoragiei, asa ca s-a renuntat la folosirea lui.

Ce trebuie facut in cazul in care este vorba despre o plaga deschisa la nivelul toracelui, pentru ca acolo sunt organe importante care pot fi afectate: plamani, ficat, inima.

In cazul plagilor adanci, aflate la nivelul toracelui, folosim comprese de dimensiuni mai mari decat plaga si-l vom fixa cu benzi de leucoplast pe trei laturi. A patra latura se lasa liber, nefixata, permitand pansamentului sa functioneze ca o supapa.

In timpul inspirului, cand toracele se destinde, pansamentul se va lipi de torace nepermitand intrarea aerului. In timpul expirului, cand toracele revine, pansamentul se departeaza de peretele toracelui, permitand iesirea aerului si la acest nivel. Iar in cazul in care este vorba despre un obiect penetrant, ca un cutit, de exemplu, este mai bine sa-l lasam acolo, sa nu incercam sa-l scoatem pentru ca putem face si mai mult rau.

In cazul avem o plaga abdominala vom folosi pansament, pe care, de aceasta data, il vom fixa pe toate cele patru laturi. Daca plaga este complicata cu evisceratia (iesirea organelor abdominale în exterior) vom folosi un pansament umed. Hemoragii pot sa apara si de la muscaturile de animale. Toate aceste rani se pot infecta, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa spalam repede locul cu apa si sapun.

Ranile majore provocate de muscatura trebuie tratate controland hemoragia, aplicand o compresa si un bandaj corespunzator. Orice muscatura de animal este o urgenta medicala pentru in afara de infectarea plagii animalele pot transmite si rabie, adica turbare.

Pasii majori pentru oprirea unei hemoragii: aplicam o presiune direct pe plaga, ridicam membrul si daca nu obtinem oprirea sangelui, aplicam o presiune pe punctele de presiune directa. Un exemplu este comprimarea unei artere mari.

Pe site-ul www.lectiadeprimajutor.ro puteti vedea si metodele de tratare a altor feluri de plagi.

Articol recomandat de sport.ro
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Citește și...
Lectia de prim ajutor: cum salvam o persoana care s-a intoxicat grav
Lectia de prim ajutor: cum salvam o persoana care s-a intoxicat grav

Astazi invatam cum putem salva viata unei persoane care s-a intoxicat grav. Ciupercile, medicamentele, substantele chimice sau fumul - toate pot compromite definitiv sanatatea, daca nu intervenim la timp.

Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci cand una sau mai multe artere coronare se blocheaza complet. In acest caz portiunea de muschi cardiac irigata de aceasta artera nu mai este oxigenata si moare.

Lectia de prim ajutor: cum facem corect resuscitarea cardio-pulmonara
Lectia de prim ajutor: cum facem corect resuscitarea cardio-pulmonara

In “Lectia de prim ajutor” de astazi vom invata doua dintre cele mai importante tehnici de salvare a vietii in situatii grave. Vorbim despre ventilatia artificiala si masajul cardiac, mai precis resuscitarea cardio-pulmonara.

Recomandări
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia

Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina sunt un ”semnal bun”, îşi exprimă marţi bucuria preşedinţia ucraineană.

MAE confirmă că cele două românce, mamă și fiică, au murit în tragicul incendiu din Valencia
MAE confirmă că cele două românce, mamă și fiică, au murit în tragicul incendiu din Valencia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunșat marți seara că autoritățile spaniole au notificat reprezentanții Consulatului României că au finalizat procesul de identificare a victimelor din incendiul care s-a produs în urmă cu câteva zile în Valencia.

Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”
Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”

Ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina le dă fiori reci tuturor europenilor care încă speră că războiul nu se va extinde. Punerea în practică pare totuși foarte îndepărtată, cred analiștii.