Lectia de prim ajutor: cum previi un accident, indiferent de natura lui

×
Codul embed a fost copiat

Fie ca vorbim despre purtarea certurii de siguranta, a castii de protectie pentru motociclisiti si biciclisti sau despre trusa de prim ajutor, toate pot duce in final la salvarea unei vieti.

Sfaturi pentru soferi si pasageri

Din comoditate sau din convingerea “n-o sa mi se intample tocmai mie”, centura este pentru multi doar obiect de decor. Oricum, este total gresit sa ne incredem exclusiv in functionarea airbag-urilor, daca masina dispune de asemenea dotari.

Motivul? Impactul cu orice obiect din masina corespunde lovirii cu un baros in fata, caderii in cap de la sase metri, izbirii de un zid de beton sau cu un geam cu viteza de 60 km/h.

Asadar, folosirea centurii mareste sansele sa ramai constient dupa un impact si sa poti iesi din autoturism. Chiar si la o viteza redusa, forta impactului este mare. In cazul unui accident produs la o viteza relativ mica, 45 km/h, persoanele aflate in autoturisme si care nu poarta centura de siguranta pot fi aruncate in afara cu o forta de 30 ori mai mare decat greutatea proprie.

Citește și
Lectia de prim ajutor
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Aveti in vedere si faptul ca airbag-urile functioneaza in cele mai bune conditii numai impreuna cu centura, nu o suplinesc. In numeroase cazuri, fara centura, airbagurile fie nu s-au declansat, fie au provocat leziuni grave. La unele automobile moderne, airbag-urile nu se activeaza daca centura de siguranta nu este pusa.

Si pasagerii din spate trebuie sa foloseasca centura! Pe langa pericolele evidente in cazul oricarui accident de masina, pasagerii din spate care nu folosesc centura pot fi proiectati catre cei din fata. Poti zbura prin parbriz sau printr-un geam lateral zeci de metri, aterizand pe pamant gol, in cel mai bun caz, sau pe contrasens, intr-un stalp de inalta tensiune sau intr-un copac.

De ce trebuie sa aiba copiii scaune special de masina si nu este recomandat sa fie tinuti in brate de catre unul dintre parinti? Pentru ca nimic nu ii protejeaza pe copii sau bebelusi mai bine decat un scaun de masina - nici centura, nici bratele mamei si cu atat mai putin lasarea lor pe bancheta fara nici un mijloc de prindere. Forta musculara a bratelor mamei este egala cu nimic, in cazul unui copil de 20 de kg proiectat in sau din autoturism, la o viteza de doar 45 km/h, cu 600 kilograme forta.

Un alt aspect foarte important in cazul accidentelor auto este reglarea corespunzatoare a centurii de siguranta si a tetierelor.

Daca centurile nu sunt reglate corespunzator, pot provoca la randul lor leziuni - fractura de clavicula, strangularea gatului, compresie toracica.

Centura dubla, ventrala si diagonala este mai eficace decat cea simpla ventrala. Linia ventrala trebuie pozitionata cat mai jos posibil, pe solduri si nu pe abdomen, iar cea diagonala trecuta peste piept si traversand umerii.

Reglajul tetierei este la fel de important. Ea protejeaza coloana cervicala in timpul tamponarilor, cand capul este impins in spate. Inaltimea ei nu trebuie sa depaseasca limita superioara a capului, dar nici nu trebuie sa coboare sub aceasta limita. Distanta fata de cap trebuie sa fie de aproximativ doua degete.

Sfaturi pentru biciclisti

Motivul pentru care specialistii recomanda purtarea unei casti de protectie atunci cand mergeti pe bicicleta este simplu: in cazul cazaturilor casca preia socul loviturii la cap. Este adevarat faptul ca, in general, coliziunile cu autovechiculele pot fi extrem de severe, dar sansele de a avea traumatisme craniene sunt mult mai mici.

Asadar, casca, centura si tetierele pot salva vieti.

La fel de importanta este si trusa de prim ajutor. Acesta trebuie sa contina doua triunghiuri reflectorizante pentru a atentiona si a proteja zona periculoasa.

Conteaza enorm si vesta reflectorizanta, pentru propria siguranta. Veti fi vizibili in trafic, pe timp de noapte.

Lanterna va ajuta sa va semnalati prezenta pe carosabil, dar si pentru a va asigura vizibilitatea in cazul acordarii primului ajutor in trafic.

Un extinctor este util daca unul dintre autovehiculele avariate ia foc.

Mai multe informatii gasiti oricand pe site-ul lectiadeprimajutor.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Lectia de prima ajutor: Ce facem cu o persoana care a suferit o fractura, pana la sosirea medicilor
Lectia de prima ajutor: Ce facem cu o persoana care a suferit o fractura, pana la sosirea medicilor

Suntem din nou impreuna la o lectie extrem de importanta: cea de prim ajutor. Vorbim astazi despre fracturi.

Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.
Lectia de prim ajutor: cum recunoastem o urgenta medicala.

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci cand una sau mai multe artere coronare se blocheaza complet. In acest caz portiunea de muschi cardiac irigata de aceasta artera nu mai este oxigenata si moare.

Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca
Lectia de prim ajutor: Ce e de facut cand o persoana se sufoca

Este una dintre marile urgente cu care ne putem intalni si care netratata poate fi fatala. Sufocarea este de obicei cauzata de mancare sau de obiecte blocate la nivelul traheei, mai ales in cazul copiilor.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.