Comitetul Olimpic American va contesta decizia TAS în urma căreia gimnasta Jordan Chiles a pierdut bronzul la sol
După ce sâmbătă seară Ana Maria Bărbosu a urcat pe locul 3 și a obținut bronzul la sol, în urmă cu puțin timp situația s-a schimbat.
Membrii Comitetului Olimpic American de Gimnastică au declarat că nu accepta verdictul TAS și că vor face recurs la Tribunalul Federal Elvețian.
Ei consideră inadmisibil ca gimnasta Jordan Chiles să fie nevoită să trimită inapoi medalia de bronz obținută la Jocurile Olimpice de la Paris.
Tribunalul de Arbritraj Sportiv a ajuns sâmbătă seară la concluzia că delegația din Statele Unite a depus prea târziu contestația, care făcuse inițial ca medalia să ajungă la Jordan Chiles. Acum, americanca este pe locul 5. Iar Sabrina Voinea, căreia TAS i-a menținut penalizarea din concurs, este pe locul 4.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a judecat „la comun” contestațiile făcute de gimnastele noastre - Ana Bărbosu și Sabrina Voinea. După o sedință care a durat o zi întreagă, spre seară a venit rezultatul mult așteptat.
Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor: „A fost un proces destul de complex, tocmai de aceea audierile s-au derulat pe parcursul a 7 ore. Arbitrii au avut de analizat anumite probe, cât și elemente tehnice ce țin de regulamentul Federației Internaționale de Gimnastică. Din perspectiva regulilor jocului exista doar 3 medalii la o anumită categorie, noi am încercat să extindem aceasta regula, să ajungem la 5 medalii, iar sportivele să primească meladia de bronz. Atât sportivele noastre, cât și să rămână la sportiva americană. Din păcate, nu am putut să convingem toate părțile, iar atunci tribunalul a trebuit să acorde o soluție pe baza probelor."
Cererea Anei Bărbosu a fost parțial acceptată. Judecătorii au concluzionat: „Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut (...) și este determinată ca fiind fără efect.”
Așadar, Ana Bărbosu a revenit pe poziția inițială și va primi bronzul. Jordan Chiles se află acum pe locul 5, cu un scor de 13,666.
Nadia Comăneci: „M-am așteptat la o decizie, vis-a-vis la ceea ce s-a întâmplat, mă bucur enorm pentru Ana și pentru gimnastica românească.”
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic: „Ne dorim ca, mai ales la Jocurile Olimpice, să nu mai existe sportivi nedreptățiți.”
Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport: „Federația Internațională de Gimnastică trebuie să dea un comunicat în care să recunoască că au greșit. Gimnastica a rămas foarte mult în urmă și se arbitrează și la ora actuală cu pixul și cu foaia în mână, ceea ce nu e corect.”
Peste Ocean, decizia TAS a fost primită cu tristețe. Jordan Chiles a anunțat - pe o rețea de socializare - că va lua o pauză de la mediul online, pentru „sănătatea ei mintală”. Iar membrii Federaţiei Americane de Gimnastică au ținut să precizeze că sunt „devastați” și că nota a fost contestată cu „bună credință”.
Între timp, cererea Sabrinei Voinea a fost respinsă de TAS. Așa că sportiva noastră rămâne pe locul 4.
Nadia Comăneci: „Îmi pare rău pentru Sabrina, sunt mândră de ea. Îi dau eu medalia mea de la Montreal de Bronz.”
Sesizarea Sabrinei Voinea la TAS a venit după ce ar fi fost penalizată în mod greșit pentru o ieșire cu un călcâi în afara suprafeței de concurs. În imaginile publice din finală, nu apare niciunde presupusa greșeală.