”În România, răul zilnic e atât de banal, încât chiar și tragedia de la Colectiv începe să cadă în derizoriu” – INTERVIU
În România, răul zilnic a devenit atât de banal, iar mulți oameni sunt atât de copleșiți de probleme, încât chiar și o tragedie precum Colectiv începe să cadă în derizoriu.
Este opinia Alexandrei Furnea, o tânără care a supraviețuit incendiului de la Colectiv și care se luptă și azi, asemeni celorlalte victime, cu urmările traumelor suferite atunci.
„Nu ai amintiri ale traumei. Ai retrăiri”
Alexandra Furnea și-a lansat, recent, volumul „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, o carte în care descrie suferința prin care a trecut după Colectiv. Ea a stat de vorbă cu Cristian Leonte la Interviurile Știrileprotv.ro.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Alexandra Furnea: „Era ca și cum anii nu ar fi trecut, și rămăsesem captivă în acele trăiri. Este și una dintre însușirile memoriei traumatice, cum este ea numită în psihoterapie, faptul că nu ai amintiri ale traumei, ci retrăiri”.
Cum a primit vestea alegerii lui Piedone ca primar
Alexandra a fost întrebată de Cristian Leonte cum a primit vestea alegerii lui Cristian Popescu Piedone, condamnat în dosarul Colectiv, în funcția de primar al sectorului 5.
Alexandra Furnea: „Eu cred că oamenii nu sunt de vină. Cred că oamenii sunt așa de acaparați de nevoile lor zilnice, încât nu au puterea și disponibilitatea necesare să privească lucrurile în adevărata lor dimensiune. (...) Și nu pentru că sunt oameni răi, sau cetățeni malefici, nu pentru că nu ne respectă pe noi sau nu ne înțeleg suferința, ci pentru că, pur și simplu, probabil au o viață atât de dificilă, în care răul zilnic e atât de banal, încât pentru ei, tragedia noastră nu a reprezentat un argument suficient de puternic pentru a nu vota o persoană care era, totuși, condamnată”.
„În spitalele din România există un grad uriaș de dezumanizare. Unii se transformă după chipul și asemănarea sistemului, alții cedează și pleacă”
Alexandra nu crede că a survenit o schimbare majoră în felul în care sunt tratați românii în spitalele de stat, la șapte ani de la tragedia de la Colectiv.
„Cred că, în continuare, domnește un grad uriaș de dezumanizare, atât în rândul cadrelor medicale, cât mai ales al celor care conduc spitalele. (...) Unii, ca să facă față sistemului corupt, se transformă după chipul și asemănarea lui. Alții cedează și pleacă, iar cei care rămân sunt, din păcate, prea puțini ca să facă o diferență reală”, spune ea.
Cum arată acum viața Alexandrei. „Mi-e dor să fac baie în mare, ca înainte”
„Ador marea, și una dintre suferințele principale provocate de cicatrici este faptul că, din păcate, nu pot să mă expun la soare, și nu pot să fac baie, așa cum făceam înainte”, mărturisește ea.