Marcel Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

×
Codul embed a fost copiat

3,2 miliarde de euro, bani din Planul Național de Reziliență și Redresare sunt încă blocați, deşi ar fi trebuit să îi primim încă din ianuarie.

Comisia Europeană nu vrea să ni-i dea pentru că autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a închide bazinele energetice mari poluatoare.

Ministrul Fondurilor Europene spune că o soluţie ar fi ca centralele energetice de la Turceni şi Rovinari să fie conservate și să primim bani pentru asta.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2.”

Invitat în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că cererea de plată numărul doi este în curs de validare, iar Guvernul din care face parte intenționează să treacă în conservare cele două centrale pe cărbune, Rovinari și Turceni. În caz contrar, România riscă să piardă o parte din fondurile europene.

Citește și
Trump a spus că ar fi bombardat Moscova, dacă războiul din Ucraina ar fi început când el era președintele Americii, scrie Washington Post

„Legea decarbonizării cu scoaterea din funcțiune și trecere în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni care în momentul de față crează dificultăți. Depinde de soluția pe care o găsim noi la nivel național. Trebuie luate două decizii foarte importante. Prima este aceea de a trece în conservare sau nu cele două grupuri energetice. În cazul în care nu le trecem în conservare este posibil să avem doar partea de plata parțială a sumelor din cererea de plată numărul 2 , dar aici trebuie judecată problema cu toate cărțile pe masă, a spus Marcel Boloș.

În planul pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni ar fi trebuit să se închidă la sfârșitul acestui an. Ieșirea lor din funcțiune era prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană, ca parte a strategiei de decarbonificare a sectorului energetic. Ministrul Boloș susține însă că închiderea celor două centrale ar genera însă implicații majore și dezechilibre pe piața energiei.

„Este foarte simplu să treci în conservare grupurile energetice de la Rovinari și Turceni – sunt două documente de făcut, care se pot rezolva în maximum un ceas, dar consecințele și implicațiile asupra sistemului energetic național sunt dintre cele mai importante, majore, aș putea să spun. În acel moment CEO trebuie să cumpere energie electrică din piață și de aceea am socotit că este nevoie, că trebuie să se facă anumite calcule financiare să vedem ce impact financiar are asupra sistemului energetic național această decizie și cred eu, că după aceea este corect – renunțăm la o parte din bani, susține Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La nivel european, Lituania nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în fața Comisiei Europene și beneficiază în acest moment de regula de plată parțială. În cazul în care România nu ar atinge jaloanele promise, statul român ar putea avea suspendată o tranșă de 40 de milioane de euro, susține ministrul Marcel Boloș.

Florentina Bălășoiu, corespondent Știrile PRO TV: La ce sumă am renunța în momentul de față? Sunt 3,2 miliarde de euro, în tranșa numărul 2.

Marcel Boloș: „Lituania, de exemplu, are prima plată parțială făcută pentru o cerere de plată făcută, nu și-a îndeplinit două și au aplicat regula de plată parțială. Dacă România nu își îndeplinește un milestone este sancționată cu 40 de milioane de euro.”

Boloș susține că o decizie finală urmează să fie luată la nivelul Guvernului.

„Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2. Imediat cu trecere în conservare a acestor grupuri energetice primim și diferența de bani sau luăm această decizie acum, de trecere în conservare și sublinez acest lucru – care presupune – inclusiv trecerea grupurilor energetice în piața dezechilibrelor, dar atunci CEO are contracte pe aceste grupuri energetice, care presupun cumpărarea unei cantități de energie electrică din piață și cu un impact financiar asupra stării financiare pe care o are CEO Olternia. Aceste două decizii nu sunt la MIPE, sunt ale Guvernului României, cu cât le luăm mai repede, cu atât cererea de plată numărul 2 este rezolvată și putem trecem cu bine la cererea numărul 3, a spus Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV. 

Articol recomandat de sport.ro
Gică Popescu explică de ce nu l-a chemat pe Ionel Ganea la meciul Generației de Aur: "Dacă am greșit, îmi cer scuze"
Gică Popescu explică de ce nu l-a chemat pe Ionel Ganea la meciul Generației de Aur: "Dacă am greșit, îmi cer scuze"
Citește și...
E-commerce-ul în România este în plină creștere, cu un potențial semnificativ de dezvoltare
E-commerce-ul în România este în plină creștere, cu un potențial semnificativ de dezvoltare

Unul dintre punctele cheie abordate în acest interviu a fost evoluția pieței de e-commerce din România în 2023.

Horoscop lunar 20 mai - 20 iunie 2024, cu Neti Sandu. Ce urmează pentru zodii când Soarele traversează zodia Gemeni
Horoscop lunar 20 mai - 20 iunie 2024, cu Neti Sandu. Ce urmează pentru zodii când Soarele traversează zodia Gemeni

Neti Sandu a vorbit cu Andreea Marinescu despre ce urmează pentru zodii în perioada 20 mai-20 iunie, timp în care Soarele traversează zodia Gemeni. Cum influențează zodiile acumularea de planete din gemeni, dar și Luna Nouă din Săgetător. 

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Recomandări
După zeci de ani de așteptări și promisiuni, se lucrează, în sfârșit, la primele tuneluri de autostradă prin Carpați
După zeci de ani de așteptări și promisiuni, se lucrează, în sfârșit, la primele tuneluri de autostradă prin Carpați

Peste 20 de miliarde de euro! Atât ne-a pus la dispoziție Uniunea Europeană, din 2007, ca să ne facem autostrăzi, căi ferate, porturi și aeroporturi moderne.   

Salariile în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024
Salariile în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024

Salariile reale în Germania au crescut cu un nivel record de 3,8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Garda de Mediu va folosi drone cu termoviziune pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi sau a celor care ard deșeuri
Garda de Mediu va folosi drone cu termoviziune pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi sau a celor care ard deșeuri

Garda de Mediu dă mâna cu tehnologia. 16 drone performante au ajuns deja la inspectori și vor fi folosite, de pildă, pentru depistarea gropilor clandestine de gunoi ori a celor care dau foc sau transportă deșeuri.