Marcel Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

×
Codul embed a fost copiat

3,2 miliarde de euro, bani din Planul Național de Reziliență și Redresare sunt încă blocați, deşi ar fi trebuit să îi primim încă din ianuarie.

Comisia Europeană nu vrea să ni-i dea pentru că autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a închide bazinele energetice mari poluatoare.

Ministrul Fondurilor Europene spune că o soluţie ar fi ca centralele energetice de la Turceni şi Rovinari să fie conservate și să primim bani pentru asta.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2.”

Invitat în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că cererea de plată numărul doi este în curs de validare, iar Guvernul din care face parte intenționează să treacă în conservare cele două centrale pe cărbune, Rovinari și Turceni. În caz contrar, România riscă să piardă o parte din fondurile europene.

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

„Legea decarbonizării cu scoaterea din funcțiune și trecere în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni care în momentul de față crează dificultăți. Depinde de soluția pe care o găsim noi la nivel național. Trebuie luate două decizii foarte importante. Prima este aceea de a trece în conservare sau nu cele două grupuri energetice. În cazul în care nu le trecem în conservare este posibil să avem doar partea de plata parțială a sumelor din cererea de plată numărul 2 , dar aici trebuie judecată problema cu toate cărțile pe masă, a spus Marcel Boloș.

În planul pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni ar fi trebuit să se închidă la sfârșitul acestui an. Ieșirea lor din funcțiune era prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană, ca parte a strategiei de decarbonificare a sectorului energetic. Ministrul Boloș susține însă că închiderea celor două centrale ar genera însă implicații majore și dezechilibre pe piața energiei.

„Este foarte simplu să treci în conservare grupurile energetice de la Rovinari și Turceni – sunt două documente de făcut, care se pot rezolva în maximum un ceas, dar consecințele și implicațiile asupra sistemului energetic național sunt dintre cele mai importante, majore, aș putea să spun. În acel moment CEO trebuie să cumpere energie electrică din piață și de aceea am socotit că este nevoie, că trebuie să se facă anumite calcule financiare să vedem ce impact financiar are asupra sistemului energetic național această decizie și cred eu, că după aceea este corect – renunțăm la o parte din bani, susține Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La nivel european, Lituania nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în fața Comisiei Europene și beneficiază în acest moment de regula de plată parțială. În cazul în care România nu ar atinge jaloanele promise, statul român ar putea avea suspendată o tranșă de 40 de milioane de euro, susține ministrul Marcel Boloș.

Florentina Bălășoiu, corespondent Știrile PRO TV: La ce sumă am renunța în momentul de față? Sunt 3,2 miliarde de euro, în tranșa numărul 2.

Marcel Boloș: „Lituania, de exemplu, are prima plată parțială făcută pentru o cerere de plată făcută, nu și-a îndeplinit două și au aplicat regula de plată parțială. Dacă România nu își îndeplinește un milestone este sancționată cu 40 de milioane de euro.”

Boloș susține că o decizie finală urmează să fie luată la nivelul Guvernului.

„Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2. Imediat cu trecere în conservare a acestor grupuri energetice primim și diferența de bani sau luăm această decizie acum, de trecere în conservare și sublinez acest lucru – care presupune – inclusiv trecerea grupurilor energetice în piața dezechilibrelor, dar atunci CEO are contracte pe aceste grupuri energetice, care presupun cumpărarea unei cantități de energie electrică din piață și cu un impact financiar asupra stării financiare pe care o are CEO Olternia. Aceste două decizii nu sunt la MIPE, sunt ale Guvernului României, cu cât le luăm mai repede, cu atât cererea de plată numărul 2 este rezolvată și putem trecem cu bine la cererea numărul 3, a spus Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Patru instituții, printre care un serviciu secret, au furat curent printr-un dispozitiv ilegal din curtea Arestului Capitalei
Patru instituții, printre care un serviciu secret, au furat curent printr-un dispozitiv ilegal din curtea Arestului Capitalei

Patru instituții-cheie din cadrul MAI, al Ministerului Justiției și al unui serviciu de informații au furat energie electrică, cu ajutorul unui dispozitiv ilegal, montat într-un transformator din curtea Arestului Capitalei.

Recomandări
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.