Marcel Boloș: Centralele Rovinari și Turceni ar putea fi trecute în conservare pentru a primi banii restanți din PNRR

×
Codul embed a fost copiat

3,2 miliarde de euro, bani din Planul Național de Reziliență și Redresare sunt încă blocați, deşi ar fi trebuit să îi primim încă din ianuarie.

Comisia Europeană nu vrea să ni-i dea pentru că autoritățile nu și-au respectat promisiunea de a închide bazinele energetice mari poluatoare.

Ministrul Fondurilor Europene spune că o soluţie ar fi ca centralele energetice de la Turceni şi Rovinari să fie conservate și să primim bani pentru asta.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2.”

Invitat în cadrul Interviurilor Știrile PRO TV, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că cererea de plată numărul doi este în curs de validare, iar Guvernul din care face parte intenționează să treacă în conservare cele două centrale pe cărbune, Rovinari și Turceni. În caz contrar, România riscă să piardă o parte din fondurile europene.

„Legea decarbonizării cu scoaterea din funcțiune și trecere în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni care în momentul de față crează dificultăți. Depinde de soluția pe care o găsim noi la nivel național. Trebuie luate două decizii foarte importante. Prima este aceea de a trece în conservare sau nu cele două grupuri energetice. În cazul în care nu le trecem în conservare este posibil să avem doar partea de plata parțială a sumelor din cererea de plată numărul 2 , dar aici trebuie judecată problema cu toate cărțile pe masă, a spus Marcel Boloș.

În planul pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni ar fi trebuit să se închidă la sfârșitul acestui an. Ieșirea lor din funcțiune era prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană, ca parte a strategiei de decarbonificare a sectorului energetic. Ministrul Boloș susține însă că închiderea celor două centrale ar genera însă implicații majore și dezechilibre pe piața energiei.

„Este foarte simplu să treci în conservare grupurile energetice de la Rovinari și Turceni – sunt două documente de făcut, care se pot rezolva în maximum un ceas, dar consecințele și implicațiile asupra sistemului energetic național sunt dintre cele mai importante, majore, aș putea să spun. În acel moment CEO trebuie să cumpere energie electrică din piață și de aceea am socotit că este nevoie, că trebuie să se facă anumite calcule financiare să vedem ce impact financiar are asupra sistemului energetic național această decizie și cred eu, că după aceea este corect – renunțăm la o parte din bani, susține Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La nivel european, Lituania nu și-a îndeplinit toate obiectivele asumate în fața Comisiei Europene și beneficiază în acest moment de regula de plată parțială. În cazul în care România nu ar atinge jaloanele promise, statul român ar putea avea suspendată o tranșă de 40 de milioane de euro, susține ministrul Marcel Boloș.

Florentina Bălășoiu, corespondent Știrile PRO TV: La ce sumă am renunța în momentul de față? Sunt 3,2 miliarde de euro, în tranșa numărul 2.

Marcel Boloș: „Lituania, de exemplu, are prima plată parțială făcută pentru o cerere de plată făcută, nu și-a îndeplinit două și au aplicat regula de plată parțială. Dacă România nu își îndeplinește un milestone este sancționată cu 40 de milioane de euro.”

Boloș susține că o decizie finală urmează să fie luată la nivelul Guvernului.

„Dacă noi avem suspendați o parte din cererea de plată numărul 2, dar în același timp ne protejăm piața energetică națională și sistemul energetic național prin cele două grupuri energetice, atunci este o chestiune de decis la nivel de Guvern dacă amânăm o parte din banii de pe cererea de plată numărul 2. Imediat cu trecere în conservare a acestor grupuri energetice primim și diferența de bani sau luăm această decizie acum, de trecere în conservare și sublinez acest lucru – care presupune – inclusiv trecerea grupurilor energetice în piața dezechilibrelor, dar atunci CEO are contracte pe aceste grupuri energetice, care presupun cumpărarea unei cantități de energie electrică din piață și cu un impact financiar asupra stării financiare pe care o are CEO Olternia. Aceste două decizii nu sunt la MIPE, sunt ale Guvernului României, cu cât le luăm mai repede, cu atât cererea de plată numărul 2 este rezolvată și putem trecem cu bine la cererea numărul 3, a spus Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV. 

Citește și...
“TikTok nu e o companie chineză, sediul nostru e în Singapore. Nu dăm date guvernului chinez”. INTERVIU cu un manager TikTok
“TikTok nu e o companie chineză, sediul nostru e în Singapore. Nu dăm date guvernului chinez”. INTERVIU cu un manager TikTok

Rețeaua socială TikTok nu este o companie chineză, așa cum crede lumea, și nu colectează datele utilizatorilor pentru a le livra guvernului de la Beijing.

Ministrul Marcel Boloș: Pensiile speciale ar putea fi impozitate
Ministrul Marcel Boloș: Pensiile speciale ar putea fi impozitate

Cu raportul Băncii Mondiale pe masă, Guvernul are în plan să impoziteze pensiile speciale.  

Legea avertizorilor de integritate va fi modificată. Tranșa a doua din PNRR depinde de decizia Guvernului
Legea avertizorilor de integritate va fi modificată. Tranșa a doua din PNRR depinde de decizia Guvernului

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene a declarat, pentru Știrileprotv.ro, că tranșa a doua din PNRR depinde de felul în care Guvernul va modifica legea avertizorilor de integritate, în acord cu cerințele CE.

Recomandări
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament
Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de Guvern și vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în Parlament

Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri şi vor fi transmise pentru dezbatere şi adoptare în Parlament, în procedură de urgenţă.

 

Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina
Kremlinul îi îndeamnă pe ruşi ”să fie uniţi în spatele” lui Putin. ”Război hibrid” lung cu Occidentul în Ucraina

”Războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile din Occident în conflictul din Ucraina ”va dura mult timp”, estimează miercuri Kremlinul, la mai bine de un an după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupele ruse în această ţară vecină, relatează AFP.

Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă
Guvernul a amânat, a doua oară, hotărârea privind plafonarea tarifelor RCA. Surse: Amânarea a cerut-o premierul Ciucă

Guvernul a amânat, din nou, proiectul de Hotărâre privind limitarea tarifelor RCA, ”pentru a fi analizate cele mai bune opțiuni”.