INTERVIU. Ce spune Cătălin Coșoi, expert în securitate cibernetică, despre hackerii ruși în războiul din Ucraina
Specialiștii în securitate cibernetică au monitorizat permanent fronturile virtuale din țara vecină însă nu au văzut atacuri importante în cele aproape două luni de conflict.
Fie pentru că Ucraina a știut cum să evite aceste atacuri, fie pentru că Rusia nu a considerat necesar să atace și pe acest front. În general, infrastructurile critice sunt cele mai vulnerabile în aceste scenarii. Hackerii pot opri la comandă rețele electrice, sisteme feroviare sau chiar rețele întregi de internet, însă aceste atacuri au nevoie de pregătiri meticuloase, cu viruși implantați din timp în rețele, racolări de angajați sau spionarea lor pentru a-i putea imita. Probabil hackerii ruși nu au avut tot acest timp la dispoziție, ca să pregătească un atac major.
Al doilea motiv ar putea fi că hackerii sunt folosiți de statul rus ca să aducă noi bani la bugetul de stat, ca să fenteze sancțiunile. În acest scenariu putem vorbi de foarte multe milioane de dolari, euro sau criptomonede. Iar hackerii ruși care atacă vestul sunt lăsați în pace de autorități. Despre toate acest lucruri am discutat cu Cătălin Coșoi, expert în securitate cibernetică. El a coordonat la Bitdefender o echipă de specialiști care colaborează constant cu Interpol, Europol și autoritățile locale pentru destructurarea grupărilor de hackeri. Ultimul exemplu a fost chiar Revil.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Tot cu Cătălin am discutat și despre vulnerabilitățile produselor de casă inteligentă. Dacă nu sunt securizate corect, oricine le poate poate controla de la distanță. În cazul camerelor de supraveghere, hackerii pot avea acces la imagini așa cum s-a întâmplat cu Wyze.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: atac cibernetic, războiul din Ucraina, virusi, hackeri, securitate cibernetică,
Dată publicare:
13-04-2022 09:38