Expert, despre invazia Ucrainei: Primele săptămâni de război şi sancţiunile adoptate arată că măsurile nu sunt suficiente
Juan Zaratele, consilier la Center of Strategic and International Studies, cu sediul în Washington, a vorbit despre ineficiența sancțiunilor impuse Rusiei, într-un interviu pentru France Press.
Expertul susține că, după aproape şapte săptămâni de război, sancţiunile occidentale nu i-a făcut pe ruşi să plece din Ucraina, suscitând semne de îndoială cu privire la eficacitatea acestei strategii, utilă, dar lentă în a-şi produce efectele.
Războiul în Ucraina este de asemenea un test major cu privire la eficacitatea sancţiunilor împotriva unui stat puternic, în special într-un moment de ascensiune a Chinei, estimează Zaratele, fost consilier pentru strategia antiteroristă a SUA sub preşedinţia lui George W.Bush.
„Primele şapte săptămâni de război şi sancţiunile adoptate arată că aceste măsuri nu sunt suficiente. Sancţiunile nu pot trimite tancurile înapoi, cel puţin nu imediat. Ştim de asemenea că efectul optim al sancţiunilor se va resimţi abia după săptămâni, luni, chiar ani', afirmă el, explicând că 'modul în care sancţiunile au fost puse în aplicare arată că, în termeni de timp şi amploare, acestea nu au fost decise pentru a provoca o implozie a economiei ruse, ci au fost luate într-o optică progresivă”, spune acesta.
Deci, izolarea progresivă a Rusiei de sistemul financiar internaţional, de sistemul comercial internaţional, şi efectele sale asupra Kremlinului vor creşte în timp, opinează expertul citat. Regimul de sancţiuni nu a atins încă nivelul său maxim, adaugă el.
În timp ce Europa este divizată în privinţa unui embargou asupra petrolului şi gazelor ruseşti din cauza dependenţei sale, Juan Zaratele afirmă că restricţiile la importurile de petrol şi gaze ruseşti ar constitui un pas important înainte, care ar afecta sever resursele financiare ale Rusiei şi ar exercita o presiune puternică asupra regimului.
„Ele ar permite de asemenea declanşarea altor sancţiuni, în special asupra băncilor, care nu sunt încă vizate de sancţiuni şi care servesc astăzi ca intermediari în tranzacţiile legate de contractele energetice. Într-un final, aceasta ar afecta şi mai mult economia Rusiei”, consideră Zaratele.
Dar trebuie să fim şi realişti: piaţa internaţională va cere întotdeauna petrol şi gaze ruseşti, opinează el. Nu va fi simplu pentru Moscova să înlocuiască consumatorii europeni, parţial din cauza importanţei infrastructurilor existente, în special în privinţa gazelor, dar Rusia va putea întotdeauna să vândă energie unor parteneri precum India sau China.
Dacă războiul din Ucraina reprezintă un test pentru utilizarea sancţiunilor ca armă împotriva unui stat puternic? În opinia sa, sancţiunile împotriva Rusiei constituie un test important al capacităţii de reacţie economică rapidă din partea comunităţii internaţionale. 'Rămâne să sperăm că acest exemplu va avea un efect de descurajare suficient de mare împotriva aventurismului Rusiei sau chiar al unor state precum China în ceea ce priveşte ambiţiile lor teritoriale, fie că este vorba de Taiwan sau de Marea Chinei de Sud', spune Juan Zaratele în interviul pentru AFP.
China observă, urmăreşte capacitatea SUA, a Europei, Japoniei şi aliaţilor lor de a menţine presiunea asupra Moscovei şi de a face în aşa fel ca sancţiunile să dureze suficient de mult pentru a se da o lovitură reală economiei, potrivit acestuia.
Este un punct important, căci, dacă Occidentul ar fi în situaţia de a sancţiona într-o bună zi China, ar fi extrem de complicat de a lovi întreaga economie din cauza dimensiunii sale şi dependenţei occidentale faţă de Beijing, subliniază expertul de la CSIS. Or, este indispensabil de arătat că, în faţa unui comportament ilegitim, ilegal şi inuman, poate exista un cost economic care poate aduce prejudicii şi, uneori, chiar poate implica firme private, aşa cum vedem în cazul Rusiei, mai spune el.