Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.
Afirmația a fost făcută de scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu, într-un interviu pentru știrileprotv.ro, realizat de Cristian Leonte.
Liiceanu spune că aceste statistici, pe care nu le cunoaște toată lumea, arată că furtul din bani publici a atins proporțiile unei “crime la adresa poporului nostru”.
“Nimic din toate astea nu există, deci ele au fost furate. Furându-le, ai distrus vieți de oameni, iar patria pe care jurai s-o slujești a fost călcată în picioare. (…) Faptul că nu respecți jurământul de a sluji poporul este o crimă la adresa societății. Deci, această clasă politică, care ne-a adus în punctul în care suntem în continuare pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei, a făcut o crimă la adresa poporului nostru. Ei ar trebui să răspundă, dar cei care au dreptul să-i tragă la răspundere nu știu să-i tragă la răspundere”, a spus Liiceanu.
“Cei care ne conduc au un tupeu și o trufie enormă, pentru că au puterea în mână. Ei trebuind să știe că puterea aia trebuie folosită numai pentru ceilalți, nu pentru ei. Or, în clipa de față, 80% din clasa politică vizează locurile în alegeri să le obțină pentru ei, nu pentru noi”, a adăugat el.
Gabriel Liiceanu: “O societate nu este matură decât atunci când cărămizile din care e format edificiul social sunt de calitate bună. Dacă sunt de calitate proastă, în speță indivizi needucați, incapabili să discearnă, incapabili să-și ceară drepturile și să-și îndeplinească datoriile, atunci edificiul acela este prost, se va prăbuși. (…)
Am crezut o bună vreme că scuza că suntem pe primul loc în clasamentul corupției în Europa se explică prin ceea ce am trăit înainte, timp de 45 de ani. Nu mai cred în asta, pentru că 30 și ceva de ani este o perioadă îndeajuns de lungă ca, având o guvernare cât de cât normală, să fi putut să schimbi mentalul colectiv.”
Liiceanu spune că, din păcate, “noi suntem tot cu apucături de genul ăsta”, și, mai rău, “apar tineri de 30 de ani care devin nostalgici față de epoca Ceaușescu, pe care nici n-au cunoscut-o”.
Gabriel Liiceanu: “Când un șofer de taxi, un tânăr, îmi vorbește de "domnul Ceaușescu", asta nu mai e vina lui, neapărat. (...) Am trăit-o pe pielea mea. Stăteam acolo, pe scaun, în spate, și era un tânăr drăguț, care vorbea politicos. Și zice "știți, că domnul Ceaușescu...".
Am amuțit. Zic: "Este criminalul unui popor, nu e domn. Dumneavoastră n-ați trăit atunci. Omul ăsta are pe conștiință foarte multe crime reale, o crimă generală, la adresa poporului român, și acelea pe care le-a făcut cu ajutorul serviciilor lui, cu Securitatea."
Deci nu, nu mai e cazul să spunem “am ieșit din comunism și nu ne mai revenim”. Păi era timp să ne revenim!
Or, când apare un președinte care spune "România educată este cheia, e principiul meu, este punctul meu tare în lupta electorală și este promisiunea fundamentală a mandatului meu", și nu se întâmplă nimic, ci dimpotrivă, căderea, rostogolirea pe scara ignoranței este tot mai mare - 42% de oameni care nu nu înțeleg un text pe care îl citesc este teribil - ce aștepți de la oamenii ăștia să distingă între candidați?
Farsa pe care o joacă 80% din candidații politici are o priză enormă la oameni de acest fel. (…)
Am ajuns într-un moment în care poporul român nu mai conștientizează corupția. A fost atât de mult vânturată electoral o vreme, încât după aceea s-a degradat.
Știți ce înseamnă boala asta teribilă de care vorbim - corupția care rade de pe harta lumii un stat la limită? Imperiul Roman, cel mai mare imperiu al lumii, a căzut sub corupție. Prin corupție a dispărut. Rusia astăzi arată groaznic pentru că este super coruptă și pentru că are o putere care susține în continuare corupția asta.”
Interviul integral poate fi urmărit în video de mai sus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, interviu, politicieni, coruptie, gabriel liiceanu,
Dată publicare:
27-04-2024 07:08