Interviu cu Florin Talpeș, unul dintre cei mai bogați români. Cât valorează acum Bitdefender

Ultima actualizare: 25-03-2021 15:44

Florin Talpeș, milionarul român care stă la bloc și merge cu metroul la birou, a fost invitat lui Vitalie Cojocari în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Florin Talpeş conduce grupul Bitdefender, care este cel mai mare producător de software din România și chiar din Europa.

Soluţiile de securitate informatică produse de această companie românească se clasează pe primele locuri în topuri la nivelul mondial în testele de specialitate.

Cercetarea şi dezvoltarea produselor se face aici, în România, dar compania are birouri în ţări din lumea întreagă, vând sute și sute de angajaţi în toată lumea.

Însă succesul financiar al companiei lui Florin Talpeş nu i-a afectat și stilul de viață. De exemplu, el nu conduce vreun bolid de lux și nici nu locuiește în cine știe ce vilă nemaipomenit de luxoasă, ci stă la bloc.

De ce merge cu metroul sau cu bicicleta și nu conduce o mașină de lux?

Florin Talpeș:În general, ocolesc situațiile în care, simt eu, s-ar putea să fie doar o percepție, că pot ajunge să fac rău cuiva: accident sau ceva de genul ăsta. Și de asta nu mă văd la volanul unei mașini.

 

Vitalie Cojocari: Deci vă putem vedea prin oraș și pe trotinetă.

Florin Talpeș: ”Pe trotinetă, pe bicicletă, cu metroul .. E o chestie de eficiență aici. Astăzi am avut noroc, de unde am venit până aici, am făcut doar 20 de minute, dar Waze-ul dimineață îmi arăta că pot să fac și 45 de minute și atunci am oscilat în a veni cu metroul sau a veni cu mașina și să ne topim în trafic.”

Talpeș, milionarul în dolari: ”Eu, bogăția o văd altfel decât ceea ce scriu revistele”

 

De altfel, chiar dacă este milionar în dolari (sau euro, depinde de preferințe) șeful Bitdefender are o numită percepție despre bogăție, diferită de a celora care .. trăiesc doar dintr-un salariu.

În opinia sa, bogăția se găsește în primul rând în gândire, și nu în conturile bancare.

”Dumneavoastră când ziceți că sunt bogat, eu bogăția o văd altfel decât ceea ce scriu revistele, da? Sau să zicem în evaluarea acțiunilor pe care le deținem. Bogăția o văd mai degrabă în ceea ce facem noi, în ceea ce gândim noi, în echipele noastre, în proiectele pe care le facem .. Asta este adevărata bogăție.” - a declarat Florin Talpeș în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro.

 

Povești adevărate din Sillicon Valley: Milionarii merg cu trenul


Florin Talpeș și-a susținut filozofia de milionar care nu face exces de puterea financiară povestind o întâmplare din Sillicon Valley, locul din SUA în care trăiesc cei mai mulți milionari din lume. 

Acolo, chiar dacă a aave o mașin de lux precum Porsche este ceva obișnuit, folosirea mijloacelor de transport în comun este un lucru normal.

”La un moment dat călătoream dintr-un orășel, evident mergeam cu trenul și veneam dinspre San Francisco, de fapt, spre orășel. Și trenul era plin. La un momentdat vedeam oameni coborând în gări, în Sillicon Valley, și se urcau în Porsche, în Audi, în Mercedes. Deci nu aveau absolut nicio problemă să gândească eficient. Iar acolo, să zicem, în cazul lor, aveau mașină la standardele lor de viață. Porsche era ceva obișnuit. Dar încă o dată, coborau din tren, și erau mulți oameni acționari principali ai unor companii de foarte mare succes, se urcau în mașină și mergeau către casă. Era vorba despre ce îți setezi.Poate să fie lucrul de eficiență, cum te raportezi la putere și așa mai departe.” - a povestit Talpeș.

 

Și totuși, ce avere are Florin Talpeș?

 

Întrebat de Vitalie Cojocari care este, totuși, averea sa, Talpeș  dat un răspuns de ... politician. A evitat să ofere o cifră exactă, spunând că totul este relativ.

Cu toate acestea,  recunoscut faptul că estimările interne ale companiei arată că valoarea Bitdefender se apropie acum de cifra de 1 miliard de euro.

Florin Talpeș: ”Totul este relativ. Acțiunile, averile astea, calculate de cele mai multe ori, sunt calculate. Să nu își închipuie cineva că un număr pe care îl citește în Forbes sau în Capital sau într-o altă revistă care să zicem face clasamente înseamnă și banii pe care cineva îi are în cont. Într-una poți să ai acțiuni undeva, poți să ai bonduri la o bancă, poți să ai o casă, un apartament, poți să ai operă de artă. Sunt tot felul de lucruri care exprimă cumva .. Și atunci, dacă ne uităm, mai citim în pesă, averea lui Jeff Bezos, poate nu îl știm, e proprietarul Amazon, a scăzut cu 10 miliarde astăzi. Evident că el nu avea bani în bancă și dintr-o dată cineva i-a furat. Pur și simplu acțiunile pe care le avea au scăzut sau uneori cresc acțiunile pe care le are.”

(...)

Noi zicem așa, în zona asta de tehnologie și nu numai. Că valoarea reală e dată de o tranzacție. Ce înseamnă asta? Noi, împreună cu auditori, cu niște companii specializate, evaluăm continuu unde suntem ca valoare. Dar asta e o evaluare internă.”

 

Vitalie Cojocari: Și evaluarea internă arată că sunteți unicorn, adică o companie evaluată la un miliard?

Florin Talpeș: ”Foarte probabil. Foarte probabil. Dar încă o dată, sunt niște jocuri destul de simple în piață, pentru că în piață sunt niște calcule care se fac, care țin de domeniul în care ești cu business-ul, cât de puternic ești în domeniul respectiv, cum arată cifra de afaceri, cât de repede crește, cât de sănătoasă este creșterea ta și așa mai departe. Și sunt multe date care se pun așa, într-un creuzet, și să zicem ele se amestecă.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO