„Super varianta” tanzaniană a coronavirusului îi îngrijorează pe experți. Tulpina cu cele mai multe mutații

Dată publicare: 23-04-2021 09:41
Dată actualizare: 23-04-2021 10:00


Coronavirus

O nouă tulpină a coronavirusului îi îngrijorează pe experți. „Super varianta” tanzaniană are 34 de mutații față de virusul apărut inițial în China, cele mai multe descoperite până acum, spun oamenii de știință, potrivit Daily Mail.

Această nouă tulpină a fost depistată prima dată la trei pasageri care au fost testați pe un aeroport din Angola, după ce au zburat acolo din Tanzania, la jumătatea lunii februarie.

Cercetătorii au examinat probele într-un laborator și au descoperit că virusul are 34 de mutații, dintre care 14 sunt la proteina „spike”, prin care coronavirusul se ataşează la celulele umane.

Prin comparație, varianta britanică are 17 modificări genetice semnificative, dintre care opt sunt la nivelul proteinei „spike”. Tulpina sud-african are și mai puține modificări.

„În comparație cu alte variante îngrijorătoare, aceasta este cea mai divergentă”, a declarat profesorul Tulio de Oliveira, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud.

Noua tulpină a fost denumită „A.VOI.V2” și este descendentă directă a tulpinii inițiale, care a apărut în Wuhan. Spre deosebire, variantele apărute în Marea Britanie și în Africa sunt variante-mutant ale unei tulpini care a devenit dominantă în Europa vara trecută.

Nu se știe deocamdată dacă tulpina tanzaniană este mai periculoasă decât cele existente. De asemenea, este imposibil de aflat cât de răspândită este noua variantă, deoarece nu se efectuează suficiente teste și eșantionări genetice în Africa, spun experții.

 

Sursa: Daily Beast


VIDEO PROTVPLUS.RO