„Zorii unei noi ere". Ce spun medicii britanici care au efectuat transplantul de uter prelevat de la o donatoare în viață
Primul transplant de uter din Marea Britanie este o reușită- de renume, considerată de medici „zorii unei noi ere" în tratamentul de fertilizare.
Donatoarea este o femeie de 40 de ani care are deja doi copii. Ea a decis să își ajute sora, de 34 de ani, care s-a născut fără uter.
O echipă medicală extinsă din Oxford a reușit o intervenție chirugicală cum puține s-au mai făcut până acum în lume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
30 de medici și de asistenți au operat cele două surori. Și au reușit un transplant de uter de la una dintre femei către sora ei, care s-a născut fără organul în care se dezvoltă embrionul.
Prima are deja doi copii și a vrut să-i ofere și surorii ei șansa de a deveni mamă. Iar intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes.
Richard Smith, șeful echipei medicale: "Cu toții aveam lacrimi în ochi. A fost multă emoție. Am avut, probabil, cea mai stresantă săptămână din carierele noastre de chirurgi, dar și un incredibil sentiment de reușită".
Emma Birchley, jurnalist SKY News: "Doar operația de prelevare a uterului, de la donatoare, a durat mai mult de 8 ore. Dar chiar înainte ca uterul să fie prelevat, chirurgii începuseră s-o opereze pe sora mai mică a femeii, pentru a o pregăti să primească transplantul care ar putea să-i schimbe viața. A fost prima intervenție chirurgicală de acest fel din Marea Britanie. Costurile - 25.000 de lire - au fost acoperite de o fundație caritabilă pentru transplanturi".
Chirurgii englezi vor să efectueze zeci de astfel de transplanturi anual
Raj Mathur, consultant în ginecologie și șeful Societății britanice de fertilizare: "Cred că sunt zorii unei noi ere pentru tratarea unor asemenea paciente. Sunt femeile care se află în cea mai dificilă situație pentru fertilizare care poate fi imaginată. S-au născut fără uter, sau au rămas fără uter din cauza cancerului sau altor probleme medicale".
Acum, după 6 luni, pentru sora mai tânără a început deja procedura de fertilizare in vitro, care folosește proprii ei embrioni.
Isabel Quiroga, chirurg consultant, Centrul de transplant Oxford: "Donarea unui organ de la un donator în viață, care este rudă a primitorului, este cea mai preferabilă procedură".
De acum, chirurgii din Anglia se așteaptă ca 30 de astfel de transplanturi să poate fi făcute anual, oferind speranță unor femei care altfel nu pot avea copii.