Zone din California se scufunda intr-un ritm accentuat din cauza secetei prelungite. Anuntul alarmant facut de NASA
Unele zone din centrul Californiei se scufunda intr-un ritm mai rapid decat oricand din cauza pomparii unor cantitati extrem de mari de apa din rezervele subterane in contextul secetei care afecteaza de cinci ani acest stat american
Un raport publicat joi de Agentia spatiala americana (NASA) arata ca portiuni din San Joaquin Valley se scufunda cu aproximativ 2 inci (5 centimetri) pe luna, iar aceasta tendinta risca sa devina periculoasa pentru poduri, sosele si instalatii de aductiune a apei, a atras atentia Departamentul pentru Resurse Hidrologice din California, potrivit Agerpres.
Fenomenul nu este de data recenta, dar s-a accentuat in ultima vreme, intrucat nivelul de la care se extrage apa din subteran este tot mai scazut, 'ajungandu-se la cote record, cu 30 de metri mai jos decat recordurile anterioare', a afirmat directorul acestui departament, Mark Cowin.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Daca pomparea excesiva va continua, 'pamantul se va scufunda tot mai repede si vor creste riscurile la care este supusa infrastructura, care ar putea suferi pagube foarte mari', a avertizat el.
NASA a elaborat acest raport prin compararea imaginilor suprafetei Pamantului obtinute prin sateliti de-a lungul timpului. A stabilit astfel modul in care a evoluat surparea in anumite locuri si a realizat grafice care ilustreaza variatiile in timp si spatiu ale acestui fenomen.
Avand in vedere aceasta situatie, Departamentul pentru Resurse Hidrologice va lansa un program in valoare de 10 milioane de dolari pentru incetinirea scufundarii si pentru prevenirea sau diminuarea riscurilor asupra infrastructurii, mentioneaza Reuters. Totodata, NASA isi va continua monitorizarea, folosind si date de la misiunea Sentinel-1, recent lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA).