Fermierii ucraineni au de ales: Încă un an fără venituri sau își riscă viața pentru a munci
Fermierii din Ucraina își pun viața în pericol pentru că nu au de ales. Sunt nevoiți să dezgroape manual munițiile neexplodate.
Fermierii ucraineni au în față o decizie dificilă: să stea încă un an fără venituri sau să curețe ei minele din pământ punându-și viața în pericol.
Aproximativ o treime din Ucraina este „contaminată” cu muniții terestre neexplodate. Ar putea dura ani de zile pentru a le îndepărta pe toate, scrie CNN.
Deși operațiunile de înlăturare a minelor sunt în curs de desfășurare, este un proces dificil și de lungă durată, ceea ce duce la unele soluții disperate.
Oleksandr Havriluk, un fermier în vârstă de 69 de ani, s-a întors la ferma sa din estul Ucrainei după ce aceasta a fost ocupată și distrusă de trupele rusești.
Recolta de grâu de anul trecut a fost distrusă de război, iar Havriluk a rămas fără venituri. Fermierul are acum în față încă un an fără mijloace de trai din cauza minelor care îi contaminează pământul.
Fermierul ucrainean a declarat pentru CNN că a început să dezgroape minele de pământ cu mâinile goale, astfel încât să poată pregăti câmpurile pentru noul sezon, care începe în aprilie.
„Mi-a fost teamă, dar trebuie să semăn", a spus el.
Până în prezent, fermierul a reușit să îndepărteze aproximativ 20 de mine folosind un detector de metale pe care l-a cumpărat special pentru asta.
Pentru a le dezgroba, fermierul ia un băț cu care lovește pământul pentru a determina dimensiunea muniției. Apoi o dezgroapă ușor din pămând și să o scoate la suprafață. Știe că se pune în pericol, dar spune că nu are de ales.
„Nu am altă opțiune", a spus fermierul.
Riscul este real
În ultimele luni, mai mulți muncitori agricoli au fost răniți sau uciși lucrând pe câmpurile lor din cauza munițiilor îngropate. Un bărbat de 65 de ani a murit în sudul Ucrainei după ce a călcat pe o mină.
Mairi Cunningham, care conduce grupul operativ de deminare HALO Trust din Ucraina, a declarat pentru CNN că organizația - cea mai mare din lume în operațiuni de deminare - a angajat 700 de persoane în această țară și intenționează să dubleze acest număr până la sfârșitul anului.
Pentru că o zi de război în plus înseamnă mai multe luni de muncă de deminare, ar putea dura ani de zile pentru a curăța pământurile țării de munițiile neexplodate.
Situația este mai complicată decât pare. Varietatea mare de muniții neexplodate reprezintă un impediment. Mai mult, operațiunile de deminare nu pot avea loc pe linia frontului conflictului, potrivit CNN.
„Dimensiunea problemei, nu este pentru o singură organizație, este un efort național", a spus Mairi Cunningham.