ZMapp, medicamentul experimental impotriva Ebola, produs dupa o munca de 10 ani. Efectele avute asupra primilor doi pacienti
Primul european infectat cu Ebola, un preot spaniol de 75 de ani, va primi si el tratamentul experimental administrat deja celor doi americani cu rezultate foarte bune.
In aceste conditii, sunt tot mai multe vocile care cer ca si bolnavii din Africa sa beneficieze de acest remediu, chit ca n-a fost testat decat pe maimute. La cererea expertilor, Organizatia Mondiala a Sanatatii se va reuni saptamana viitoare pentru a examina aceasta varianta.
In Africa, virusul Ebola a facut peste o mie de victime.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicamentul, numit ZMapp, este rezultatul muncii de zece ani a unei firme din San Diego. Propriu-zis, e un amestec de trei anticorpi care se lipesc de virus si il impiedica sa se raspandeasca.
Alastair Leithead, corespondent BBC: "Compania are doar noua angajati si un director care nu vrea sa dea interviuri. Mi-a spus doar ca ar avea nevoie de cateva luni ca sa produca medicamentul in cantitati mari."
Anticorpii din medicament sunt dezvoltati in plante de tutun modificate genetic. Iar pentru a fi recoltati, plantele trebuie sa ajunga la maturitate. In laborator, medicamentul a reusit sa vindece de Ebola maimute. Intrebarile sunt daca va avea succes si in cazul oamenilor si cat de grave ar putea fi efectele secundare.
Thomas Frieden, director Centrul de Prevenire si Tratare a Bolilor SUA: "Cert este ca nu stim daca acest tratament ajuta, face rau sau nu are nicio influenta. Si nu vom afla daca functioneaza din experienta a doi sau cativa pacienti."
Erica Ollmann Saphire, cercetatoare: "Eu l-as lua. Il studiez de 10 ani si stiu exact cum functioneaza. Stiu care sunt riscurile si beneficiile."
Medicamentul a dat rezultate bune in cazul celor doi americani contaminati cu temutul virus in timpul unei misiuni in Africa de Vest. Acesta este si motivul pentru care trei experti, printre care cel care a descoperit virusul in anii '70, au pledat pentru ca tratamentul sa ajunga la bolnavii din Africa. Nigeria negociaza deja cu autoritatile americane pentru a-l obtine.