Ziua in care Vestul s-a dezbinat in confruntarea cu Rusia. Care va fi pozitia Romaniei daca SUA livreaza arme Ucrainei
Reprosuri, acuze, amenintari ne-mascate: In ultimii 20 de ani, Estul si Vestul nu au fost niciodata mai departe unul de celalalt. Si niciodata nu a fost mai evident acest lucru precum s-a intamplat pe 7 februarie, la Conferinta de Securitate de la Munchen
Presa germana vorbeste despre iminenta posibilitate ca „Ucraina sa devina noua criza mondiala”. Cum s-ar rasfrange acest scenariu asupra statelor din imediata vecinatate, precum Romania sau Polonia? Pentru a intelege exact evolutiile ultimului an, e de ajuns sa comparam editiile 2014 si 2015 ale Conferintei de Securitate de la Munchen.In 2014, Occidentul era in plin avant revolutionar ce batea dinspre Euromaidan. Revolutia ucraineana avea sa se sfarseasca sangeros, cateva zile mai tarziu, dar scopul de a-l inlatura de la putere pe Viktor Ianukovici era atins. La Munchen, pe scena Conferintei de Securitate, Vitali Kliciko, unul din liderii opozitiei era primit ca un Mesia, in aplauze furtunoase si o atmosfera de speranta a apropierii Ucrianei de Vest.
Pe aceeasi scena urca, in 2014, si Iulia Timoshenko. Proaspat eliberata din inchisoare, fosta doamna prim ministru era, pentru Occident, simbolul opresiunii regimului Ianukovici, al justitiei arbitrare si controlului exercitat de Moscova asupra Kievului. Federatia Rusa era, inca, consternata de evenimentele de la Kiev. Putin il facea disparut pe Ianukovici pe teritoriu rusesc si furia Moscovei impotriva Occidentului nu se declansase, pentur moment.
Citeste tot materialul pe www.hotnews.ro
Sursa: hotnews.ro
Etichete: Ucraina, romania, criza, arme, conferinta,
Dată publicare:
08-02-2015 16:44