"Ziua Epifaniei" la catolici. De ce în Franța și în Belgia e sărbătorită mai devreme
Pentru creștinii din întreaga lume, sărbătorile de iarnă se încheie pe 6 ianuarie. Ortodocșii au atunci Boboteaza, iar catolicii - "Ziua Epifaniei" sau "Ziua magilor" care au venit să i se închine pruncului Isus.
În Franța și în Belgia, "Ziua magilor" e sărbătorită mai devreme, pe 2 ianuarie, atunci când lumea e încă liberă. Gospodinele pregătesc o tratație dulce, numită "Prăjitura regilor".
Credincioșii catolici țin mult la această sărbătoare. Ca s-o onoreze cum se cuvine, i-au schimbat, neoficial, data.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Monsignor Jean-Pierre Delville, episcop de Liege: "Potrivit calendarului oficial, Epifania se sărbătorește pe 6 ianuarie. Însă, în țările unde 6 ianuarie nu este sărbătoare publică, adică zi liberă, Epifania se sărbătorește în duminica ce o precede, adică mereu a doua duminică după Crăciun. Magii i s-au închinat lui Isus nu doar ca unui copilaș sărac, născut într-o iesle. Au venit la Regele lui Israel și Fiul lui Dumezeu".
A fost creat și un produs de patiserie ce amintește de darurile pe care Melchior, Baltazar și Gaspar i le-au adus pruncului Isus.
Pofticioșii nu mai așteaptă ziua de 6 ianuarie și gustă în avans din așa-numitele "Galettes des rois" - prăjiturile regilor.
Localnic: "Le cumpărăm imediat ce apar în magazin".
Localnică: "Sincer, fiecare ține sărbătoarea cum crede de cuvință. Depinde...".
La o patiserie din zona Liege, maestru patiser Bernard vinde în prima zi din an ale sale "galettes de roi", artizanale. Foetajul rumenit ascunde o delicioasă umplutură.
Bernard Eggen, patiser la Patisserie Eggenols:
"Ziua de 6 ianuarie nu e bătută în cuie. Unii sărbătoresc înainte, alții după. În general, se poate gusta prăjitura cam în toată luna ianuarie sau măcar până în duminica de după Epifanie, când va fi 9 ianuarie. De ce să nu repeți sărbătoarea cu familia, poate cu bunicii, și duminica următoare?".
Potrivit tradiției, prăjitura trebuie tăiată astfel încât fiecare mesean să primească o felie, plus încă una, se zice "pentru Bunul Dumnezeu". Aceasta e păstrată pentru vreun oaspete neașteptat, care, cine știe, ar putea să apară.
Client patiserie: "Familia nu este împreună la masă într-o zi de la mijlocul săptămânii, dar putem fi împreună în week-end. Înainte sau după, asta e tradiția".
Epifania mai simbolizează revenirea luminii, care biruie întunericul iernii.