Ziua cea mai lunga pentru alegatorii si politicienii din Republica Moldova
Peste doua milioane si jumatate de persoane au fost chemate sa-i aleaga pe deputatii noului Parlament de la Chisinau, care il vor desemna, la randul lor, pe presedinte.
Lupta se da intre coalitia pro-europeana si comunisti. Indiferent de optiunile politice, oamenii spera ca votul lor sa puna capat impasului politic ce tine tara in loc de aproape doi ani.
Unul dintre cei mai matinali alegatori, presedintele interimar Mihai Ghimpu a remarcat imediat forma cel putin neobisnuita a buletinului de vot : un "papirus" de un metru lungime, cat sa cuprinda cele 20 de partide si 19 candidati independenti.
Primarul Capitalei, Dorin Chirtoaca, a fost ceva mai indraznet. A incercat sa aproximeze lungimea hartiei, infasurandu-o pe talia jurnalistei de la ProTV Chisinau.
Lasand gluma la o parte, unii lideri s-au declarat usor ingrijorati de apatia electoratului.
O temere justificata, daca ne gandim ca este a patra oara in mai putin de doi ani cand alegatorii merg la urne: de trei ori pentru alegeri legislative si o data, intr-o incercare esuata de a schimba Constitutia.
In schimb, liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a intrat in sectia de votare cu chef de glume.
Votul n-a fost perturbat de incidente notabile. Insa un sir de ghinioane a impiedicat deschiderea la timp a sectiei din orasul Vatra.
In Romania, moldovenii au stat la cozi interminabile, in fata celor opt sectii de votare deschise in marile orase.
Cei 101 parlamentari alesi in urma scrutinului il vor desemna pe viitorul presedinte al Republicii Moldova. Pentru alegerea sefului statului, sunt necesare 61 de voturi, o suma care, se tem analistii, nu va fi prea usor de atins nici de aceasta data.