Zile de festival in Grecia. Sute de greci pornesc intr-un pelerinaj spre radacinile culturii lor, la poalele Muntelui Olimp
An de an, in luna iulie, cateva sute de greci pornesc intr-un pelerinaj spre radacinile culturii lor. Se aduna la poalele Muntelui Olimp, locul unde, potrivit mitologiei elene, traiau zeii grecilor antici.
Au loc ritualuri, ceremonii si procesiuni pitoresti. Desi criticate de Biserica, festivitatile se tin de 15 ani incoace, mai intai spre nedumerirea, apoi spre bucuria localnicilor.
Pe cel mai inalt munte din Grecia, langa cascada unde Zeus se imbaia cu nimfele, cateva zeci de oameni rostesc o incantatie straveche si varsa o picatura de ulei de maslin in apele raului Enipeas. Este un loc pe care vechii greci îl considerau sfant, iar cativa dintre urmasii lor le duc mai departe credintele si traditiile. Sunt doar o insulita in marea de ortodoxie ce reprezinta Grecia din zilele noastre.
Botezat Prometheia, dupa titanul care a furat focul de la zei pentru a-l darui oamenilor, evenimentul atrage oameni de toate felurile: pasionati de istorie, maratonisti, nationalisti sau tineri in cautarea a ceva original. Cativa se incumeta sa parcurga pe jos drumul de 10 kilometri si jumatate dintre ruinele antice de la Dion si oraselul contemporan Litohoro, de la poalele Olimpului.
La început, localnicii n-au stiut ce sa creada despre cei cativa oameni in costume ciudate, dar s-au adaptat rapid si au inceput sa le cante in struna botezandu-si restaurantele si hotelurile cu nume din mitologia greaca.
Giorgos Agrodios, organizator: "Avem prelegeri despre cultura si spiritul grecilor antici. Aceasta este cauza pe care o slujim. As vrea sa subliniez ca noi nu suntem impotriva a nimic. Respectam credintele tuturor."
Festivalul se incheie cu o procesiune solemna cu torte in Litohoro.