„Feminism”, declarat cuvântul anului 2017. Ce a contribuit la decizia Dicționarului Merriam-Webster
Cuvântul „feminism” a fost ales drept cuvântul anului 2017, ca urmare a numeroaselor căutări online în Dicționarul Merriam-Webster.
Termenul a câștigat popularitate după marșurile femeilor din Statele Unite, ca urmare a învestirii lui Donald Trump ca președinte, cât și prin filmele și serialele care vorbesc despre problemele cu care femeile se confruntă, dar și după scandalul #metoo, când au ieșit la iveală numeroase cazuri se viol și hărțuire sexuală, scrie BBC News.
În comparație cu anul 2016, s-a înregistrat o creștere de 70% a cuvântului, precizează reprezentanții Merriam-Webster. Astfel, dicționarul definește feminismul ca „teoria egalității politice, economice și sociale dintre sexe”, cât și ca pe „o activitate organizată în favoarea drepturilor și intereselor femeilor”, se arată într-un comunicat transmis de cel mai important dicționar anmerican, care publică anual, în luna decembrie, un top al celor mai căutate cuvinte.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
În 2017, situațiile cu care femeile s-au confruntat a fost unul dintre marile subiecte de discuții din Statele Unite. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2017, sute de mii de persoane au participat la proteste pe întreg teritoriul Statelor Unite, la scurt timp de la învestirea lui Trump ca președinte, purtând căciuli roz cu urechi de pisică („pussy hats”). Acestea au devenit un simbol al opoziției feministe față de noul lider de la Casa Albă, în contextul în care au ieșit la iveală înregistrări în care Donald sugera să le atingă pe femei în zonele intime (engl. „Grab them by the pussy”).
O lună mai târziu, consiliera prezidențială Kellyanne Conway stârnea controverse, după ce a afirmat că „nu se consideră o feministă”, întrucât nu este „anti-bărbați” sau „pro-avort”.
Un alt moment important, care a adus în atenția publicului larg cuvântul „feminism”, este lansarea serialului TV „Handmaid’s Tale/Povestea unei slujnice”, care are la bază un roman cu același nume scris de Margaret Atwood, și care descrie o societate americană ultraconservatoare, condusă de o castă care utilizează sclavia sexuală pentru a se perpetua. Totodată, și filmul „Wonder Woman”, care are în centru o supereroină de benzi desenate a contribuit la succesul acestui cuvânt.
Cu toate acestea, termenul s-a impus definitiv după acuzațiile de agresiune sexuală care l-au vizat pe producătorul hollywoodian Harvey Weinstein. Astfel, fenomenul #metoo a scos la lumină și alte cazuri din industria cinematografică, politică și în mass-media, în care au fost implicate numeroase personalități.
Și revista Time magazine a adresat această problematică, dedicând un număr „celor care au rupt tăcerea” – bărbați și femei care au vorbit despre agresiune sexuală.