Zelenski: „Comparativ cu 2022, acum în mai multe locuri este mai liniște. Dar asta nu înseamnă că putem ignora războiul”
Ucraina are nevoie de "mai multe arme cu rază lungă de acțiune, mai puțin de discuții despre scurgerile de documente secrete americane". Este mesajul principalului consilier al președintelui Zelenski.
Între timp, bombardamentele continuă pe frontul de est. Kremlinul exclude, deocamdată, o încetare a focului în perioada Paștelui ortodox.
Sunt imagini filmate în Marinka, un oraș din estul Ucrainei. Rușii l-au distrus complet, pentru a controla autostrada spre Donețk, sustine Ministerul britanic al Apărării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Și orașul Bahmut este aproape o ruină, după luni de lupte crâncene.
Șeful mercenarilor Wagner susține că forțele sale controlează acum 80 la sută din Bahmut. Oficialii ucraineni dezmint însă acest lucru.
Ba mai mult - șefi din armata Kievului sunt de părere că milițiile Wagner mai pot rezista cel mult 2 luni în această zonă, având în vedere numărul mare de morți pe care il înregistrează zilnic, în lupte.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ne aflăm acum într-o etapă a războiului în care este important ca societatea și partenerii noștri să nu uite de calea pe care trebuie să o urmăm. Acest drum care ne așteaptî în față. Comparativ cu anul trecut, acum în mai multe locuri este mai liniște. Dar asta nu înseamnă că putem ignora războiul sau că putem să ne concentrăm mai puțin pe a ne ajuta țara”.
Germania și Canada, nou ajutor militar pentru Ucraina
Între timp, Germania a anunțat că a trimis în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, care include drone de recunoaștere și cartușe suplimentare de muniție. Și Canada a anunțat, marți, noi ajutoare pentru Ucraina.
Justin Trudeau, premierul Canadei: „Anunțăm că vom trimite și mai multe arme produse de Colt Canada. Vom trimite 21.000 de puști de asalt, 38 de mitraliere și peste 2,4 milioane de cartușe de muniție. Acest lucru va ajuta forțele armate ale Ucrainei să continue să își apere libertatea și să lupte pentru integritatea teritorială a Ucrainei”.
Denys Shmyhal, premierul Ucrainei: „Suntem recunoscători guvernului Canadei pentru aderarea la 'Coaliția Leopard'. De asemenea, sperăm să creștem proviziile de arme grele, inclusiv tancuri, vehicule blindate și muniție”.
„Nu e timpul de negocieri. Este momentul acțiunii militare”, a declarat recent președintele francez Emmanuel Macron. Aflat într-o vizită în Olanda, discursul său despre viitorul Europei a fost brusc întrerupt.
„Președintele violenței și al ipocriziei”, au scris protestatrii pe un banner afișat în fața lui Macron, făcând referire și la manifestațiile recente de la Paris.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Rusia a declanșat un război barbar împotriva Ucrainei și a deschis probabil una dintre cele mai periculoase perioade ale Uniunii Europene”.
Puțin mai târziu a venit și replica Moscovei.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei: „Parisul nu poate pretinde că este un mediator, deoarece Parisul ia practic partea unuia dintre participanții la conflict. Mai mult, Parisul este implicat în acest conflict - atât în mod direct, cât și indirect - de partea Ucrainei”.
Totodată, Rusia anunță întărirea frontierelor din nord-vest, ca urmare a intrării Finlandei în NATO și, momentan, exclude o încetare a focului în perioada Paștelui ortodox.