Zelenski speră că va mobiliza o "coaliție a avioanelor". Ce spune Occidentul despre trimiterea temutelor F-16 în Ucraina
Președintele Zelenski se întâlnește, duminică, cu Joe Biden, la summitul G7 din Japonia. Discuțiile celor doi vin după ce SUA au anunțat că le vor permite aliaților să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, de fabricație americană.
„Dacă Ucraina primește aceste avioane, țările occidentale își vor asuma riscuri colosale", a reacționat Moscova.
Totodată, Vladimir Putin și-a felicitat soldații pentru capturarea orașului Bahmut.
Kievul nu a recunoscut însă înfrângerea, dar atât ministrul Apărării de la Kremlin, cât și șeful mercenarilor Wagner au afirmat că orașul s-ar afla acum sub control rusesc.
Volodimir Zelenski a ajuns la Hiroshima cu un avion al guvernului francez. "Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Pacea va ajunge astăzi mai aproape", a fost primul mesaj transmis de președintele ucrainean.
Zelenski cere imperios avioane de luptă moderne
Zelenski se întâlnise cu premierul britanic Rishi Sunak și la începutul săptămânii, când Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei sute de rachete de apărare anti-aeriană și drone armate.
S-a întâlnit și cu președintele Franței. Iar avionul cu care a ocolit jumătate de lume, ca să-l aducă în Japonia, nu a fost singurul lucrul pe care Emmanuel Macron i l-a oferit. În timpul recentei vizite la Paris, i-au fost promise și zeci de vehicule blindate livrate de Franța.
Dar liderul de la Kiev cere imperios avioane de luptă moderne și speră că va mobiliza o "coaliție a avioanelor", așa cum au stat lucrurile cu "coaliția tancurilor". Deocamdată, Washingtonul "deschide calea", anunțând că Statele Unite și aliații lor "plănuiesc" să furnizeze Ucrainei avioane F-16.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe: „Suntem la momentul în care trebuie să privim înainte și să vedem de ce va avea nevoie Ucraina, ca parte a unei forțe viitoare, pentru a putea descuraja și a se apăra în continuare împotriva agresiunii ruse. Avioanele de luptă F-16, din a patra generație, fac parte din aceste componente. Primul pas, evident, este să-i instruim pe piloții ucraineni”.
Însă nu este clar deocamdată când Kievul va primi aeronavele, câte vor fi livrate și ce țări le vor furniza.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu prim-ministrul indian Narendra Modi, în marja summitului, prima întrevedere dintre cei doi după invazia Rusiei, pe care New Delhi a refuzat să o condamne.
Summitul G7, a continuat pentru a doua zi, iar liderii celor mai industrializate 7 democratii ale lumii au cerut Beijingului să "exercite presiuni asupra Rusiei pentru a înceta agresiunea" împotriva Ucrainei. În legătură cu tensiunile legate de China, liderii G7 s-au angajat la o strategie comună în relațiile viitoare cu cea de a doua putere economică a lumii.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Priviți la deciziile care sunt discutate și adoptate astăzi la Hiroshima, la summitul G7 și care vizează dubla izolare a Rusiei și a Republicii Populare Chineze pe scena globală”.
Kievul neagă că Bahmutul a fost cucerit de ruși
Pe de altă parte, șeful mercenarilor Wagner susține că forțele sale au preluat complet controlul Bahmutului, după luni de asediu sângeros.
Evgheni Prigojin, șeful grupui Wagner: „La ora prânzului, Bahmutul a fost complet cucerit. Am cucerit întregul oraș, casă cu casă. Forțele noastre se vor retrage pe 25 mai, pentru odihnă și refacere”.
Armata ucraineană dezminte, însă. Nu este adevărat, luptele continuă la Bahmut, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene.