Zelenski îşi apără planul „pentru victorie” la Bruxelles, în faţa UE şi NATO

Shutterstock

Volodimir Zelenski se află joi la Bruxelles pentru a-şi apăra planul „pentru victorie” în faţa celor 27 de lideri europeni şi a celor 32 de miniştri ai apărării din NATO.

Țara sa se află într-o situaţie dificilă pe câmpul de luptă, relatează AFP.

La mai bine de doi ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse, Ucraina este în retragere, în special pe frontul estic din Donbas, unde Moscova anunţă capturarea unui sat aproape în fiecare zi.

Invitat de noul secretar general al NATO, Mark Rutte, Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu miniştrii apărării din cele 32 de ţări ale Alianţei, reuniţi în capitala Belgiei. De asemenea, el a fost invitat la un summit cu liderii statelor membre ale Uniunii Europene.

„Ne îndreptăm spre Bruxelles (...) Voi prezenta planul de victorie, instrumentul nostru pentru a forţa Rusia să facă pace. Trebuie să ducem acest război spre un sfârşit just”, a declarat el joi, cu puţin timp înainte de plecare.

Citește și
volodimir zelenski
Zelenski a fost invitat să-şi prezinte ''planul de victorie'' pentru înfrângerea Rusiei la summitul UE
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian Bode, promotor înfocat al lui Vladimir Putin

După ce şi-a apărat deja planul la Washington, Londra, Paris, Berlin şi Roma, preşedintele ucrainean a dezvăluit miercuri în faţa parlamentului de la Kiev liniile generale ale concepţiei sale pentru pace.

Ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei de către Occident, desfăşurarea pe teritoriul ucrainean a armelor de descurajare non-nucleară se numără printre punctele propuse. Până în prezent, niciuna dintre aceste cereri nu a fost susţinută de aliaţi, care se reunesc la nivel ministerial timp de două zile în capitala Belgiei.

Planul prezentat de Zelenski prevede, de asemenea, o invitaţie adresată Kievului de a adera la NATO, singura garanţie reală de securitate pentru ţara sa, potrivit preşedintelui ucrainean. Dar şi aici va fi nevoie de răbdare. Miercuri, Mark Rutte nu a făcut decât să reitereze caracterul „ireversibil” al drumului Ucrainei către NATO.

Statele Unite, unde alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 5 noiembrie, refuză să meargă mai departe pentru moment. „Nu suntem în punctul în care Alianţa discută emiterea unei invitaţii, pe termen scurt”, a confirmat miercuri Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO.

Însă planul ucrainean va fi „pe masă” la reuniunea de joi seară, a confirmat Mark Rutte. „Este, desigur, un semnal puternic din partea dlui Zelenski şi a echipei sale”, a comentat Rutte. Dar „asta nu înseamnă că pot spune aici că susţin planul în integralitatea sa”, a adăugat el.

Mai multe ţări sunt prudente, temându-se de o escaladare cu Rusia sau, mai prozaic, din motive bugetare.

La NATO, linia oficială rămâne aceeaşi, chiar şi după sosirea lui Mark Rutte la conducere, la începutul lunii. „Facem eforturi pentru a ne asigura că ei (ucrainenii) câştigă”, a spus el presei miercuri.

Dar „există mai multe moduri de a defini victoria sau înfrângerea”, a argumentat un oficial al Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru unele dintre cele 32 de ţări din această organizaţie, eşecurile Rusiei la începutul „operaţiunii sale speciale” în 2022 sunt deja o victorie în sine, autorizând un compromis, preferabil unui război lung şi costisitor, a explicat un alt diplomat NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut de asemenea miercuri să se facă „tot posibilul” pentru a împiedica continuarea conflictului în Ucraina, inclusiv discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, însă în consultare cu Kievul.

Zi de zi, forţele ruse lovesc oraşele şi infrastructura energetică a Ucrainei, iar ţara insistă pentru mai multe sisteme de apărare aeriană.

În acest context, aşteptările erau mari înaintea unei reuniuni, programate pentru sâmbăta trecută, a Grupului Ramstein, care reuneşte ţările ce ajută Ucraina şi la care trebuia să participe Joe Biden, pentru a relansa sprijinul aliat pentru această ţară. Reuniunea a fost însă anulată.

Miercuri, într-o conversaţie telefonică cu Zelenski, preşedintele american a anunţat însă un nou ajutor militar american pentru Kiev, în valoare de 425 de milioane de dolari, care include „capacităţi suplimentare de apărare aeriană”.

Cu toate acestea, există încă o incertitudine totală cu privire la viitorul ajutorului american în cazul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, iar toate privirile sunt îndreptate spre Washington înaintea votului. „Suntem într-un fel de aşteptare”, rezumă un diplomat NATO.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
„Planul de victorie
„Planul de victorie" al lui Zelenski, prezentat oficial. Ucrainenii, gata să-și ofere resursele pentru ajutorul Occidentului

Volodimir Zelenski şi-a prezentat miercuri "planul de victorie" într-un discurs rostit în Parlamentul de la Kiev şi a exclus posibilitatea cedării de teritorii Rusiei pentru a pune capăt războiului declanşat de Moscova în februarie 2022, relatează AFP.

Zelenski a fost invitat să-şi prezinte ''planul de victorie'' pentru înfrângerea Rusiei la summitul UE
Zelenski a fost invitat să-şi prezinte ''planul de victorie'' pentru înfrângerea Rusiei la summitul UE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat marţi că l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să-şi prezinte "planul de victorie" pentru înfrângerea Rusiei în cadrul unui summit UE săptămâna aceasta, relatează AFP.

Recomandări
Reuters: Republica Moldova îşi votează viitorul european cu umbra Rusiei în spate
Reuters: Republica Moldova îşi votează viitorul european cu umbra Rusiei în spate

Cetăţenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidenţiale şi al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident pentru viitorul acestei naţiuni sărace, relatează Reuters.

Relația PSD-PNL, dusă la un nou nivel de colaborare. Ciolacu: Se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie
Relația PSD-PNL, dusă la un nou nivel de colaborare. Ciolacu: Se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a răspuns ironic, joi, la afirmaţiile preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, potrivit cărora acesta nu va mai participa la nicio şedinţă a coaliţiei.

Nicuşor Dan vrea desființarea Poliţiei Locale: Cred că nu este necesară. Atribuţiile ei trebuie să fie preluate
Nicuşor Dan vrea desființarea Poliţiei Locale: Cred că nu este necesară. Atribuţiile ei trebuie să fie preluate

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că Poliţia Locală nu este necesară, el afirmând că atribuţiile acesteia pot fi preluate de Poliţia naţională, pe zona de ordine publică, şi de direcţii din primării, pe chestiunile de control.