Zelenski, în parlamentul Irlandei: „Toate atrocitățile comise la Mariupol încă nu sunt cunoscute”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat miercuri, într-o intervenție în parlamentul irlandez, "indecizia" unor lideri în privinţa instituirii de sancţiuni împotriva Rusiei, presând UE să-şi înăsprească şi mai mult măsurile în acest sens.
"Nu pot tolera nicio indecizie după tot ce ni s-a întâmplat", a declarat Zelenski în discursul său rostit în format de videoconferinţă în faţa parlamentarilor irlandezi, exprimându-şi regretul pentru "o nouă retorică" şi o anumită "opoziţie" faţă de noi sancţiuni.
"În timp ce lumea întreagă este la curent cu crimele comise împotriva poporului nostru, trebuie să convingem în continuare companii europene să părăsească piaţa rusă, trebuie să convingem politicieni străini să taie legăturile băncilor ruse cu sistemul financiar internaţional, încă mai trebuie să convingem Europa că petrolul rus nu poate finanţa maşina de război rusească", a enumerat el, potrivit Agerpres.
Volodimir Zelenski a cerut Dublinului "să-şi convingă" partenerii europeni să înăsprească sancţiunile lor împotriva Moscovei: "Există mecanisme care îţi permit să o faci, singurul lucru care lipseşte este o abordare principială din partea unor lideri, politici sau economici, care încă mai cred că războiul şi crimele de război nu sunt lucruri atât de groaznice ca pierderile financiare".
Preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că vizează în mod conştient civili, indicând că 167 de copii au murit de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
Zelenski a adăugat că "toate atrocităţile comise la Mariupol", unde "nicio clădire nu este intactă" şi unde "morţii sunt îngropaţi în curţile dintre blocuri", "încă nu sunt cunoscute".
Preşedintele ucrainean a afirmat că Rusia "utilizează foamea ca armă" şi ca "instrument de dominare", blocând porturile Ucrainei, un important exportator de cereale.
În acelaşi discurs, el a mulţumit Irlandei, o ţară neutră din punct de vedere militar, pentru că nu "a rămas neutră" în faţa "dezastrului" provocat de invazia Rusiei, răspunzând prin "sprijinul său pentru sancţiuni" şi "oferind adăpost" miilor de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului.