Zelenski, despre rezoluția Consiliului Europei: Va ajuta munca noastră de a aduce Rusia și pe oficialii săi în fața justiției
Rusia a lansat o nouă serie de atacuri puternice asupra Ucrainei. Mai multe orașe din sud și din est, inclusiv capitala Kiev, au fost lovite peste noapte de un val de rachete.
Până acum presa locală vorbește de cel puțin doi morți în Dnipro. Totul vine la o zi după ce Kremlinul a declarat că ar saluta orice ar putea aduce mai aproape sfârșitul conflictului, făcând referire la recenta convorbire telefonică între președintele chinez Xi Jinping și liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
Imagini din satelit arată că forțele rusești au golit o bază cheie din nordul Crimeei, lângă satul Medvedivka, aproape de granița cu regiunea Herson
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În februarie, acolo erau staționate zeci de blindate și tancuri. Experții sugerează că retragerea echipamentelor ar fi legată de operațiuni defensive înaintea așteptatei contraofensive ucrainene.
Potrivit comentariilor de pe blogurile militare rusești, Moscova se teme că Ucraina va lansa o contraofensivă chiar pe 9 mai, de ziua Victoriei, când în capitală va fi organizată cunoscută paradă militară.
Doar că până acum, în anumite zone, vremea nu pare să le fie favorabilă ucrainenilor, care cer cu disperare noi arme.
Soldat: „Dacă este noroi nu poți înainta, iar opțiunile sunt limitate. Nu trecem pe câmp și lucrăm în principal pe șosea, pe asfalt".
Soldat: „Tancurile și transportoarele blindate de personal se blochează. Nu cred că putem vorbi de nicio ofensivă pe o asemenea vreme. Și toate acele întârzieri de livrări (de armament) duc la amânări. Drept urmare, o mulțime de oameni care ar putea fi salvați, mor".
Cei mai mulți dintre ei pier pe frontul din Bahmut
Cu toate astea, generalul Oleksandr Sîrski, văzut drept cel mai temut comandant al Ucrainei, contrazilce unele voci occidentale care susțin că orașul Bahmut nu ar avea o importanță militară semnificativă. Bătălia presupune un anumit tip de lupte și necesită abilități speciale, așadar a reușit să epuizeze cantități serioase din armamentul rușilor - suține Sîrski.
Pe de altă parte, șeful NATO spune că, în mare parte, țările occidentale au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: „Peste 98% dintre vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost deja livrate. Adică 1.550 de blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniții. În total am antrenat și echipat nouă brigăzi de blindate. Asta pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să-și recupereze teritoriile".
Soldații ucraineni se tem că nu este suficient
Soldat: „Sperăm cu adevărat că vom avea suficiente arme. Armele sunt cel mai important lucru pentru noi, acum. Voință și motivație avem suficiente. Dar armele, având în vedere cine este inamicul nostru, ce țară este...".
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aceasta este prima recunoaștere a unui astfel de fapt la nivelul unei organizații internaționale atât de înalte, care reunește statele continentului nostru. Practic, această decizie va ajuta în mod semnificativ munca noastră internațională de a aduce Rusia și pe oficialii săi, inclusiv pe șeful acestui stat terorist, în fața justiției, pentru genocid și pentru politica de genocid împotriva Ucrainei".
În luna martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, pentru toate aceste deportări.
În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin a anunţat joi un acord cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru livrarea de făină ţărilor afectate de criza alimentară.
Asta în condițiile în care acordul ce permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră va expira la mijlocul lunii mai și sunt puține șanse ca Rusia să accepte o prelungire.
Cei doi lideri de stat au discutat prin videoconferință și s-au salutat prietenește, iar Putin și-a declarat susținerea pentru Erdogan în alegerile prezidențiale din Turcia de luna viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi in ucraina, volodimir zelenki,
Dată publicare:
28-04-2023 09:51