Vladimir Putin a invadat Ucraina din răzbunare. Decizia de rutină a lui Zelenski care a schimbat pentru totdeauna fața lumii

Viktor Medvedciuc vladimir putin
Profimedia

O decizie de rutină a lui Volodimir Zelenski privind sancționarea unui prieten apropiat al lui Vladimir Putin l-a făcut pe liderul de la Kremlin să decidă invadarea Ucrainei pur și simplu din răzbunare, susțin surse ucrainene și rusești.

 

Sancționarea politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuc în 2021 a fost picătura care a umplut paharul pentru Putin și l-a determinat pe liderul de la Kremlin să invadeze Ucraina, pe 24 februarie 2022, scrie Daily Mail, care citează un raport publicat de presa rusă.

Acesta citează mai mulți oficiali ruși și ucraineni care susțin că ”adevărata motivație” a lui Putin pentru declanșarea războiului a fost dorința de răzbunare împotriva lui Zelenski, după ce președintele Ucrainei l-a inclus pe Medvedciuc în 2021 pe o listă a unor persoane vizate de sancțiuni. ”A fost ultima picătură”, spun sursele citate.   

Publicația independentă rusă Verstka a publicat pe 25 aprilie un raport intitulat „Cum a ajuns Putin să urască Ucraina”, citând oficiali actuali și foști, atât din Rusia, cât și din Ucraina.

Citește și
soigu, putin, gherasimov
ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Articolul susținea că Rusia a început să se pregătească pentru o operațiune militară după ce Zelenski a impus sancțiuni împotriva politicianului ucrainean Viktor Medvedciuc, un aliat al Moscovei.

Surse de la Kremlin spun că Medvedciuc ”l-a prostit” pe Putin

Medvedciuc, în vârstă de 68 de ani, care trăiește acum în exil în Rusia, a condus un partid pro-rus înainte de a fi adăugat pe lista de sancțiuni ucrainene în 2021, din cauza presupusei finanțări a terorismului.

Trei surse apropiate lui Putin au spus că diversele sancțiuni impuse de Zelenski împotriva lui Medvedciuc și aliaților au fost ”ultima picătură”, împingându-l pe Putin să se pregătească pentru o operațiune militară la scară largă.

Medvedciuc a fost doar una dintre mai multe voci pro-ruse care au apărut în politica ucraineană după dizolvarea URSS.

Prieten personal al lui Vladimir Putin, el trăiește acum în Rusia, unde a ajuns printr-un schimb de prizonieri din septembrie 2022.

S-a spus astfel că Putin a fost înfuriat de ”atacul personal” asupra aliatului și prietenului său din Ucraina. Pe de altă parte, Medvedciuc ”l-a prostit” pur și simplu pe Putin, vorbindu-i despre puternicele sale sentimente pro-ruse, au dezvăluit surse de la Kremlin.

Newsweek a raportat, după începutul războiului, că Medvedciuc era favoritul lui Putin pentru a fi pus la conducerea Ucrainei, după ce Rusia ar fi învins forțele Kievului.

A comparat Uniunea Europeană cu al Treilea Reich al lui Hitler

Avocatul devenit politician și-a făcut un nume în cel de-al doilea guvern al Ucrainei sub președintele Leonid Kucima, în calitate de șef al administrației prezidențiale din 2002 până în 2005.

Administrația a fost afectată de corupție și a vizat îmbunătățirea relațiilor ucrainene-ruse.

Medvedciuc a fost considerat mai târziu principala persoană din culise care conduce campania lui Viktor Ianukovici pentru alegerile din 2004. Ianukovici a fost înlăturat în februarie 2014 și, ulterior, exilat în Rusia.

Medvedciuc s-a arătat vehement împotriva Uniunii Europene, pe care a comparat-o cu cel de-al Treilea Reich al lui Hitler. După episodul Crimeea din 2014, Medvedciuc a fost considerat cel mai prietenos politician cu Moscova aflat încă în Ucraina.

Când președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a abandonat mandatul în 2019, apropiatul lui Medvedciuc, Taras Kozak, a achiziționat trei canale de știri pro-ruse. Acestea l-au criticat pe președintele Zelenski, care a ajuns la putere în luna mai.

Ca rezultat, partidul lui Medvedciuc a crescut, relatează Verstka, iar ca răspuns, Kievul a declanșat o operațiune specială, în februarie 2021, pentru ”neutralizarea” lui Medvedchuk, se arată în publicația rusă.

Medvedciuc și aliatul său au fost supuși unor sancțiuni dure, noul președinte Zelenski spunând că posturile lor de televiziune au făcut propagandă anti-ucraineană și au interferat cu integrarea Ucrainei în UE. Ulterior, canalele TV au fost interzise de la difuzare, supărându-l astfel pe Putin.

Vertska susține că sancțiunile l-au afectat și personal pe Medvedciuc, ”care, împreună cu soția sa, a fost inclus pe lista anchetei SBU privind finanțarea terorismului”.

”Te va ajuta să scapi de pedeapsă? Deloc! Cătușele te așteaptă”

Mai târziu, a fost printre cei sancționați de guvernul britanic în legătură cu războiul rus din Ucraina.

Surse apropiate lui Putin au spus că distrugerea ”resursei informaționale” a lui Medvedciuc l-a determinat în cele din urmă pe președintele rus să invadeze Ucraina în februarie 2022.

Kremlinul a decis să nu mai recurgă la instrumentele „puterii soft”, spun sursele.

Cu o zi înainte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022, Kievul a spus că Medvedciuc a scăpat de arestul la domiciliu și a fugit.

Agenția de securitate națională al Ucrainei a scris atunci pe Twitter: ”Poți fi un politician pro-rus și să lucrezi pentru statul agresor ani de zile. S-ar putea să te ascunzi de justiție în ultima vreme. Poți purta chiar și o uniformă militară ucraineană pentru camuflaj. Dar te va ajuta să scapi de pedeapsă? Deloc! Cătușele te așteaptă”.

În cele din urmă, Medvedciuc a fost prins la 12 aprilie într-o „operațiune specială pe mai multe niveluri, rapidă și periculoasă”, au declarat serviciile de securitate ucrainene.

În cele din urmă, el a fost predat într-un schimb de prizonieri în care Ucraina l-a trimis pe Medvedciuc și alți 55 de prizonieri ruși, în schimbul a 215 de prizonieri ucraineni.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Kremlinul neagă că Vladimir Putin ar avea o sosie.
Kremlinul neagă că Vladimir Putin ar avea o sosie. "Este o altă minciună"

Kremlinul a respins speculaţiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea o sosie care îl reprezintă în cadrul unor apariţii publice.

ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin
ISW: Şoigu şi Gherasimov ar fi apelat la liderul miliției Wagner pentru a lupta cu încăpăţânarea lui Putin

Finanţatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă probabil să îl convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să treacă în defensivă înaintea unei potenţiale contraofensive ucrainene.

O nouă schimbare la nivel înalt în armata Rusiei. Decizia drastică luată de Vladimir Putin
O nouă schimbare la nivel înalt în armata Rusiei. Decizia drastică luată de Vladimir Putin

Kremlinul l-a retrogradat pe comandantul Flotei ruse din Pacific, amiralul Serghei Avakianţ, pe fondul unei verificări-surpriză a pregătirii forţelor pe care le conducea, în cadrul unor exerciţii care au început la 14 aprilie şi care fuseseră lăudate.

Ce spunea Vladimir Putin despre aderarea Ucrainei la NATO înainte de invazie
Ce spunea Vladimir Putin despre aderarea Ucrainei la NATO înainte de invazie

Vladimir Putin nu a ascuns faptul că se opune ca Ucraina să devină membră a NATO.

Putin, despre oamenii din teritoriile anexate din Ucraina: „Au luptat mulți ani pentru a face parte din Rusia”
Putin, despre oamenii din teritoriile anexate din Ucraina: „Au luptat mulți ani pentru a face parte din Rusia”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că civilii din teritoriile ocupate din Ucraina au luptat mulți ani, de fapt, pentru dreptul de a face parte din Rusia.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.