Zeci de refugiați din Sri Lanka ar putea fi găzduiți în România. Reacția unuia când a aflat că va ajunge în țara noastră
Zeci de migranți aflați în custodia Marii Britanii și a SUA ar urma să ajungă în România, ca parte a unui program al ONU. Aceștia ar putea fi mutați apoi în Regatul Unit sau ar putea primi bani pentru a se muta înapoi în Sri Lanka.
În 2021, zeci de tamili, grup etnic persecutat din Sri Lanka, au devenit primele persoane care au solicitat azil pe insula Diego Garcia din oceanul Indian după ce barca lor a avut probleme, notează BBC.
Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație ascunsă”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că miniștrii au lucrat pentru a găsi o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”. Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a adăugat oficialul.
În prezent, 56 de tamili se află încă pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în prezent în Rwanda, după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de autovătămare sau sinucidere. Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.
Ce se întâmplă cu migranții după ce vor ajunge în România
Migranților, atât de pe insulă, cât și din Rwanda, ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România pentru o perioadă de până la șase luni, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă” - au declarat migranții pentru BBC.
„În aceste șase luni, Regatul Unit va continua să lucreze la o soluție durabilă pentru dumneavoastră, în conformitate cu standardele internaționale. Puteți alege să acceptați orice soluție care vă este prezentată în această perioadă. Dacă nu doriți să acceptați nicio ofertă prezentată în aceste șase luni, veți fi adus în Regatul Unit”, se arată în scrisorile administrației Biot, văzute de BBC.
Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit posibilitatea de a se muta în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.