Zeci de mii de persoane protesteaza in Bulgaria fata de coruptie si saracie
Zeci de mii de bulgari au manifestat duminica in aproximativ zece orase impotriva coruptiei si a saraciei, cerand inlocuirea elitei politice cu noi reprezentanti ai cetatenilor, relateaza AFP.
La Sofia, peste 7.000 de manifestanti, potrivit unei estimari a AFP, purtau bannere pe care se putea citi: "Mafiotii la inchisoare" sau "Ei sunt multi, sunt bogati, sunt insolenti dar nu vor mai rezista".
La Varna (est), aproximativ 20.000 de manifestanti au cerut demisia primarului Kiril Iordanov caruia ii reproseaza ca se supune unui grup economic dominant care "a distrus intreprindele mici si mijlocii", potrivit televiziunii publice BNT.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Manifestatii au fost organizate si in al doilea oras ca marime din Bulgaria, Plovdiv (sud), la Ruse (nord) si Blagoevgrad (sud-vest), acestea coincizand cu Ziua Nationala a Bulgariei.
O ceremonie cu ocazia Zilei Nationale, organizata duminica la Sofia in prezenta presedintelui Rosen Plevneliev, a fost marcata de absenta publicului, piata fiind blocata si protejata de politisti antirevolta.
Plevneliev se straduieste sa formeze un Guvern de experti care sa ii succeada Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, ce a demisionat la 20 februarie sub presiunea manifestatiilor. O tentativa de dialog a presedintelui cu protestatarii a esuat vineri.
Arborand in fata Parlamentului un banner "Puterea cetatenilor, jos mafia", juristul Ivan Hristov, un protestatar activ, a afirmat ca "se vor forma comitete cetatenesti in cartiere pentru a inlocui partidele si organizatiile neguvernamentale corupte".
"Vom manifesta miercuri in fata Parlamentului pentru a-l impiedica sa se dizolve inainte de amendarea legii electorale pentru a le oferi drepturi egale partidelor si organizatiilor civile", a declarat el.
Manifestantii cer in special acces gratuit la presa publica in timpul campaniei electorale si alegerea deputatilor prin scrutin majoritar, in timp ce Parlamentul este ales in prezent prin scrutin proportional. O parte merge pana acolo incat cere o noua Constitutie.
Presedintele Plevneliev trebuie totusi sa dizolve Parlamentul in aproximativ zece zile in vederea organizarii de alegeri anticipate la 12 mai.
Protestatarii, divizati de contradictii, manifesteaza zilnic de 20 de zile si considera ca nu vor avea timp sa se organizeze pentru a participa la aceste alegeri.
Manifestatiile au fost provocate de scumpirea electricitatii in ianuarie, al carei pret s-a dublat fata de decembrie. Acestea sunt indreptate impotriva "monopolurilor din energie", apoi impotriva Guvernului si a intregii clase politice.