Zece țări europene vor primi 400 de copii orfani din tabăra de migranți din Lesbos
Zece țări europene au anunțat că vor primi aproximativ 400 de copii orfani, după ce tabăra de pe insula grecească Lesbos a fost distrusă de foc.
Cei mai mulți dintre acești minori, urmează să ajungă în Germania și în Franța. Numai că, după incendiul care a distrus uriașul adăpost, au rămas pe drumuri aproape 13.000 de migranți. Așadar, se prefigurează o nouă criză umanitară.
Mii de refugiați și migranți au petrecut deja a treia noapte sub cerul liber pe insula greacă Lesbos. Au rămas pe drumuri după ce două incendii petrecute în nopți succesive au distrus tabără de refugiați Moria - oricum plină până la refuz.
Melissa Bell, CNN: „Sunt kilometri și kilometri de suferință umană de-a lungul acestor drumuri,unde a fost tabăra de migranți Moria. Puteți vedea familii care fac tot ce pot să încropească un adăpost, că să se poată încălzi, pentru că noaptea este destul de frig. În schimb, este arșiță în miezul zilei. Femeilor de aici li s-a spus să se așeze la coadă pentru că vor fi aduse provizii. Înainte a mai sosit un camion și oamenii s-au înghesuit să apuce câte ceva.”
Pentru cei mai mulți, a fost primul ajutor de când incendiile i-au lăsat și fără puținul pe care îl aveau.
Aceste imagini au fost filmate de două surori adolescente. Sunt orfane de doi ani, de când și-au îngropat mama în cimitirul din apropierea taberei mistuită de foc.
Mahtab, migrant: „Am pierdut totul, haine, medicamentele mele, nici mama nu mai e.”
La fel ca mulți alții, cele două surori nu cred că migranții sunt vinovați pentru izbucnirea focurilor. Chiar dacă autoritățile elene susțin că focul a fost pornit, în mod deliberat, de unii rezidenți ai taberei, furioși că le-au fost impuse măsuri de izolare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Tabără era în carantină după ce zeci de refugiați de acolo au fost testați pozitiv.
Mariam, migrant: „Știu că au fost fasciștii (extremiștii greci), pentru că a doua oară am văzut greci care au venit aici cu motocicletele. Ei au făcut asta. Nu e adevărat că refugiații au dat foc, așa cum susțîn autoritățile.”
13.000 de oameni trăiau în tabăra de la Moria, de patru ori peste capacitatea prevăzută. În condiții tot mai greu de suportat...
Faris Al-Jawad, medic: „Am fost aici în 2018 și în 2019. Mă gândeam atunci că nu poate fi mai rău. Sunt acum din nou aici, în 2020, și văd cât de mult m-am înșelat. E mult mai rău, pentru adulți dar și pentru acești copii. Vorbim despre copii care n-au cunoscut altceva decât războiul, iar acum încă o dată li se răpește șansa unui viitor.”
Guvernul grec a anunțat că refugiații nu vor fi mutați de pe Insula Lesbos, dar tabăra vă fi reconstituită. Însă, pe măsură ce trece timpul, sporește furia celor ramași pe drumuri.