„Comoara” descoperită de Rusia pe teritoriul britanic din Antarctica. Moscova și-a mobilizat navele
Rusia a făcut o descoperire de proporții pe teritoriul britanic din Continentul Alb, iar cu această ocazie Moscova ar putea încălca Tratatul Antarcticii.
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol pe teritoriul britanic din Antarctica, potrivit dovezilor prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului (EAC) din Camera Comunelor din Marea Britanie.
Rezervele descoperite conțin petrol în valoare de aproximativ 511 miliarde de barili, ceea ce reprezintă de aproximativ 10 ori mai mult decât producția din Marea Nordului din ultimii 50 de ani, notează Newsweek.
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
Pe baza unor documente prezentate săptămâna trecută în parlamentul din britanic, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află sub incidența pretențiilor Regatului Unit în teritoriul Antarcticii. Această revendicare se suprapune cu cele ale Chile și Argentinei.
Deși nu are nicio revendicare teritorială în Antarctica, Rusia, alături de SUA și China, și-a intensificat treptat prezența în regiune în ultimii ani prin diverse campanii științifice, înființând cinci stații de cercetare în teritoriu începând din 1957, mai notează sursa citată.
Rusia ar putea supraveghea Antarctica în scopuri militare
Însă, experții sunt de părere că acum Rusia ar putea explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale și ar putea supraveghea continentul în scopuri militare, fapt ce va încălca Tratatul Antarcticii.
În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, profesorul Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor că acțiunile Rusiei în regiune ar putea "semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră".
"Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică", a spus el, adăugând: "Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse".
Dodds a continuat explicând că, de la invazia Rusiei în Ucraina, a existat o "îngrijorare generalizată" că înrăutățirea relației Moscovei cu lumea occidentală "va declanșa o competiție strategică" între țări care va fi "tot mai explicită în Antarctica".
Newsweek mai notează că "astfel de tensiuni au început deja, Rusia și China blocând încercările altor națiuni semnatare ale tratatului privind Antarctica de a extinde zonele marine protejate din Antarctica în 2022".